Hercegovačko selo Krekovi

Krst visine 11 metara na mjestu Prve nevesinjske puške

  • 05.08.2018. 16:55

U nevesinjskom selu Krekovi, na mjestu gdje je pukla Prva nevesinjska puška, danas je osveštano novosagrađeno spomen-obilježje u obliku krsta visine 11 metara.

Osveštanju novopodignutog Spomenika nevesinjskim ustanicima 1875. godine u Krekovima prisustvovao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je pokrovitelj izgradnje Spomen-obilježja. 

Ivanić je istakao da je ideja za izgradnju spomen-obilježja potekla od preminulog poslanika Ranka Savića, koji mu je jednom prilikom rekao da bi volio da se obilježi mjesto odakle je "krenula sloboda ispod turske vladavine". 

"To nisam zaboravio i kada sam bio u prilici, dao sam doprinos da ovakav spomenik bude prisutan u ovom kraju", rekao je Ivanić. 

On je naglasio da se za Nevesinje uvijek veže riječ sloboda, kako zbog Nevesinjske puške, tako i borbe u posljednjem ratu i da se nada da će spomenik u Krekovima biti mjesto okupljanja ljudi, kako zbog sjećanja na Nevesinjsku pušku, tako i zbog prelijepog pogleda sa platoa na nevesinjsko polje. 

"Ovaj spomenik simbolizuje slobodu nevesinjskih ustanika koji su podigli Nevesinjsku pušku ali i slobodu boraca u poslednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu koji su odbranili ove prostore od žestoke ofanzive hrvatskih snaga", rekao je Ivanić. 

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da je prije dvadesetak dana na ovom mjestu obilježeno 143 godine od Nevesinjske puške, odnosno Hercegovačkog ustanka gdje su ispaljeni prvi ustanički hici. 

"Ovaj krst označava da je ovo bio hrišćanski ustanak, ustanak za časni krst i slobodu zlatnu", rekao je Avdalović. 

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da žrtve koje su date u raznim vremenima, od nevesinjskog ustanka 1875. godine pa do stvaranja Republike Srpske, ne smiju biti uzaludne, zbog čega Republika Srpska mora da ponudi svojim građanima perspektivu. 

Govedarica je istakao značaj inicijative preminulog poslanika Ranka Savića koji je prvi dao ideju da mjesto sa koga je zapucala prva ustanička puška dobije svoje spomen-obilježje. 

Predsjednik Boračke organizacije Nevesinje Siniša Šipovac naveo je da je u Hercegovini puno ustanaka i da se svake godine treba vraćati na ovakva mjesta kako bi mladi naučili istorijsku istinu.

On je naglasio da srpski narod mora graditi put jedinstva, jer samo tako će svima biti dobro. 

Predsjednik organizacionog odbora za izgradnju spomen-obilježja Dragan Brenjo rekao je da je izgradnja spomen-krsta bila jako zahtjevna, a najveći dio su finansirali Ivanić, načelnik Gacka Milan Radmilović i nekoliko preduzeća iz Nevesinja. 

Osveštanju spomen-obilježja je prisustvovao i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, te načelnik opštine Istočni Mostar Božo Sjeran. 

Ivanić je jutros u crkvi na Odžaku prisustvovao Svetoj liturgiji.