Krsna slava Đurđevdan obilježena i u Tukovima

  • 06.05.2021. 20:08

Zvona Hrama Svetog Georgija u Tukovima označila su početak službe. Uz molitvu, vjeru i nadu, baš onako kako dolikuje, obilježen je Đurđevdan, krsna slava Hrama. Skromnije, okupljeni u manjem broju nego inače, ali cilj je isti, da se suština slave ne zaboravi, kaže protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

"Ono što sam ja uvijek naglašavao jeste da je suština slave slavska svijeća, slavsko žito i kolač u kojem se sveštenik moli za zdravlje ukućana koji slave Svetog Georgija, a isto tako i za pokoj duša predaka koji su predali krsnu slavu nama koji je danas obilježavamo", ističe Dragan Hrvaćanin, protonamjesnik.

Izgradnja Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Tukovima počela je 2011. godine, a završena je u septembru 2019. Od tada, pa do danas, mjesto je okupljanja i molitve, na koji su mještani, kažu, ponosni.

"Dobili smo jedan velelepan i fin vjerski objekat gdje se okupljaju i stari i mladi i djeca i omladina ovdje u ovom dvorištu. Dobili smo ovaj hram koji je vrlo bitan za Tukove i da nije ove korone ljudi bi se više okupljali. Ali, proći će i ovo. Ovaj Hram Svetog Georgija mnogo znači za Tukove, ali nažalost malo naroda bude, vjerovatno zbog ovog stanja i kako kažu pandemije", kažu 

Novi planovi se već kuju, a to je izgradnja parohijskog doma u Tukovima kod Prijedora.