Kravica: Porodice ubijenih Srba izgubile povjerenje u pravosuđe BiH

  • 05.01.2021. 14:15

Članovi porodica ubijenih Srba prije 28 godina u Kravici kod Bratunca istakli su danas u ovom mjestu da su izgubili povjerenje u rad pravosuđa BiH.

Anđa Đukanović, čiji je muž nestao na Božić 1993. godine i još nisu pronađeni njegovi posmrtni ostaci, rekla je da takvo pravosuđe treba ukinuti.

"Dosta je igre sa našim strpljenjem. Takvo pravosuđe nam ne treba i treba ga ukinuti, a zločince će stići Božija kazna", poručila je Đukanovićeva nakon parastosa stradalim Srbima.

Radenko Milanović, prvi komandant Odreda Kravica u posljednjem ratu i ratni vojni invalid, rekao je da najviše boli i najviše govori o sramnom karakteru nekadašnjih komšija to što su najveće zločine počinili na najveće pravoslavne praznik, kao što je Božić, kada su napali i uništili Kravicu.

"O namjeri neprijatelja da uništi sve što je srpsko na ovom prostoru govori podatak da su spalili crkvu i da su iz artiljerijskih oruđa gađali zbjeg, odnosno kolonu civila koja se kroz smetove od Kravice probijala prema Drini, tražeći spas u Srbiji. U toj koloni ubijeno je više civila", podsjetio je Milanović.

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici, kod Bratunca, danas je služen parastos za 158 srpskih civila i vojnika iz ovog mjesta i okolnih sela poginulih u posljednjem ratu, od kojih su 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice i bratunačkih sela na Božić, 7. januara, 1993. godine.

Odata je počast i prislužene su svijeće za pokoj duša nastradalih.

Izveden je komemorativni program radi podsjećanja na srpska stradanja u srednjem Podrinju. Delegacije su položile cvijeće kod centralnog spomenika u Kravici podignutog za 3.267 Srba iz regije Birač, koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nastavljajući etničko čišćenje i uništavanje svega što je srpsko, započeto u aprilu 1992, muslimanske snage iz Srebrenice, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja, upale su na pravoslavni Božić 1993. godine u Kravicu, gdje su ubile 49, ranile 80 srpskih civila i vojnika, sedam ih je nestalo, od kojih pet nije pronađeno ni nakon 28 godine, a među njima su i dvije žene.

Toga dana u Kravici i okolnim selima opljačkano je i zapaljeno 688 srpskih kuća, oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata.

Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbjegavši sigurnu smrt. 

Тагови: