Kraj negativnog trenda: Više upisanih studenata na javnim univerzitetima u Srpskoj

  • 04.12.2020. 11:39

Nakon pet godina, javne visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj bilježe pozitivne trendove.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Srđan Rajčević, kaže da je u akademskoj 2020/21. godini na javne univerzitete u Srpskoj upisano u prvu godinu, na sva tri ciklusa, 603 studenta više nego u prethodnoj godini.

– Od toga, na sva tri ciklusa, 390 više studenata na Univerzitetu Banjaluka, a 213 više na Univerzitetu Istočno Sarajevo – kaže Rajčević.

U Ministarstvu su nam rekli da je prvu godinu, na sva tri ciklusa, ove akademske školske godine, upisano ukupno 4.592 studenta na oba javna univerziteta.

Rajčević je prije ovogodišnjeg upisnog roka pozvao studente da upišu neki od domaćih fakulteta.

– Pozivam sve maturante da svoje školovanje nastave na nekom od domaćih fakulteta na javnim univerzitetima. Znanje je najsigurnija investicija u 21. vijeku, a novi zakoni i njihova striktna primjena garantovaće vam kvalitet i praktičnu eksploataciju te investicije kroz zanimanja koju ovu zemlju moraju vući naprijed – rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Po podacima Zavoda za statistiku RS, na sve univerzitete, dakle i javne i privatne, upisano je 37.390 studenata u školsku 2015/16. godinu, na sve godine studija. Pet godina poslije broj studenata je smanjen za više od 10.000.

Тагови: