Visoka ocjena za rad

KPZ Banjaluka: Pohvale i od evropskih institucija

  • 04.07.2019. 09:38

Kazneno-popravni zavod Banjaluka dobio je visoku ocjenu za rad i naveden je kao primjer dobre prakse od strane Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnih i ponižavajućih kazni i postupaka (CPT). 

Pohvalne ocjene za rad stigle su i od Ministarstva pravde Republike Srpske, kao i od Ministarstva pravde BiH. Ranije, rad KPZ Banjaluka ocijenjen je visokom ocjenom od strane brojnih institucija, vladinih i nevladinih udruženja. 

Kao jedna od šest ustanova za resocijalizaciju zatvorenika u Republici Srpskoj, KPZ Banjaluka je i u domaćim i međunarodnim okvirima već duže vrijeme dobija visoke ocjene za rad ali i podršku Ministarstva pravde i Vlade Republike Srpske u nastojanjima da modernizuje ustanovu i stvori optimalne uslove za rad i funkcionisanje. 

U KPZ-u Banja Luka kazne zatvora izdržavaju lica osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina, povratnici, strani državljani bez obzira na visinu kazne, kao i vaspitanici kojima je izrečena vaspitna mjera upućivanja u vaspitno popravni dom.

-Posljednjih godina, intenzivirana je saradnja sa republičkim i lokalnim inistitucijama, Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske kao i ostalim bezbjednosnim agencijama, pravosudnim institucijama i centrima za socijalni rad. Imamo i dobru saradnu sa institucijom Ombudsmena BiH, a KPZ je takođe i dobitnik plakete Grada Banjaluka za resocijalizaciju i obrazovanje. Njegujemo saradnu i sa lokalnim zajednicama, a posebno smo ponosni na učešće pripadnika policije KPZ u Svečanom defileu u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske. U proteklom periodu mnogo toga je urađeno na opremanju, stvaranju uslova za rad i samoj organizaciji, a treba istaći da su za ove visoke ocjene uglavnom zaslužni zaposleni u KPZ, koji svoj posao obavljaju krajnje odgovorno i profesionalno – istakli su u rukovodstvu KPZ.

U periodu od 2006. godine do danas rekonstruisan je i izgrađen veliki broj važnih objekata poput  karaula i drugog bezbjedonosnog pojasa, urađena je adaptacija i otvaranje Odjeljenja vaspitno-popravnog doma, kao i poluotvorenog odjeljenja u Trnu. Obavljeni su radovi na proširenju kapaciteta za zatvorenike (nadogradnja trećeg sprata u Odjeljenju za tretman), izgrađena je vanjska prijavnica za pregled stvari i posjeta, a nadograđeno je i rekonstruisano i Prijemno-otpusno odjeljenje, kao i odjeljenje pritvora. 

Takođe su izvršena tehnička poboljšanja u smislu praćenja ponašanja zatvorenika preko video nadzora, opremanja Službe obezbjeđenja opremom i naoružanjem, zatim adaptacija prostorija za vjerske obrede, prostorija za bavljenje sportsko-rekreativnim aktivnostima, i adaptacija prostorija za zdravstvenu zaštitu osuđenih osoba.

Slijedeći savremenu praksu i preporuke, a  u skladu sa međunarodnim  standardima,  izgrađeni su objekti Evropskih standarda a Kazneno popravni zavod Banja Luka je organizaciono i kadrovski osposobljen za kvalitetno izvršavanje zadataka. Promjenom  strukture  zatvorenika,  unaprijeđenjem  zakonodavstva i uticajem međunarodnih standarda koji  nameću nužnost korištenja savremenih  metoda rada i unaprijeđenja postojećeg rada, uspostavljen je sistem koji zaposlenima omogućava profesionalno obavljanje posla, a rezultat svega toga su pohvale za rad od svih relevantnih republičkih, bh. i međunarodnih institucija. 

Istorija

Istorija „banjalučkog zatvora“ počinje još davne 1889. kada je u gradu Banjaluci sagrađena „Crna Kuća“. Zatvor se nalazio u gradu sve do 1980. godine, kada je izmješten u naselje Tunjice na obodu grada. 1987. Godine otvoren je Vaspitno – popravni dom Banjaluka i kao takav, funkcionisao je sve do ratne 1992. godine, kada je formiran Kazneno popravni dom i Okružni zatvor Banjaluka. 

Na osnovu Zakona o osnivanju Ustanova za izvršenje krivičnih sankcija 1996. godine formiran je Kazneno-popravni dom u Banjoj Luci kao ustanova zatvorenog tipa i  Okružni zatvor u Banja Luci, za područje Višeg suda u Banjoj Luci. Donošenjem novog Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija 2002. godine mijenja se naziv u Kazneno – popravni zavod Banja Luka. Iste godine godine, u sklopu KPZ BL oformljeno je  Odjeljenje vaspitno popravnog doma za muška maloljetna lica, koje je sa radom počelo 2006. godine. 2011. Godine sa blagoslovom Episkopa banjalučkog, njegovog preosveštenstva Jefrema, KPZ Banjaluka je dobio I krsnu slavu – Svete apostole Petra I Pavla. Odlukom  ministra pravde, od 2012. godine otvoreno je Poluotvoreno odjeljenje Kazneno-popravnog zavoda Banja Luka u Trnu, opština Laktaši.

Kroz istoriju KPZ-a, ostala su upamćena i imena rukovodilaca ove ustanove, od kojih je svaki dao svoj doprinos u razvoju institucije. Funkcije dirketora obavljali su Milorad Glišić, Dušan Prica, Dragomir Barać, Njegoslav Milić, Petar Bajić, Marinko Banušić, Predrag Dundić, Boško Đukić, Stojan Davidović, Pero Dunjić, Ljubomir Ljepojević i Radenko Vujasin, a od 2015. godine do danas funkciju direktora KPZ Banjaluka obavlja Goran Selak.

Тагови: