Prati se stanje na terenu

Kozarska Dubica: Una u porastu, ali nema mjesta panici FOTO

  • 13.05.2019. 15:05

Za sada nema razloga za paniku iako brzo rastu vodostaji rječica Mlječanica i Košuća, te rijeke Une za 20 centimetara na čas, poručeno je sa sastanka opštinskog Štaba civilne zaštite, održanog jutros u Kozarskoj Dubici.

Na sastanku je razgovarano o obilnim padavinama, visini vodostaja i stanju na području opštine u vezi sa ovom problematikom. 

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da su od juče u komunikaciji sa Vladom Republike Srpske od koje su dobili određena uputstva, budući da se ovih dana očekuju velike količine padavina, naročito u zapadnom dijelu Srpske. 

"Očekuje se da će pasti i do 200 litara kiše za 24 časa, što je velika količina i na području opštine već imamo izlivanje pojedinih rječica", izjavio je Reljić. 

Reljić je rekao da je visok vodostaj rječice Knežica, koja prijeti da prekine saobraćajnu komunikaciju na području Međuvođa, a da je ista situacija i sa rječicom Moštanica koja prijeti da prekine saobraćanje prema manastiru Moštanica. 

"Vlada Republike Srpske juče je na područje naše opštine uputila određeni dio mehanizacije. Na terenu je firma koja ima ugovor sa preduzećem `Vode Srpske` i na lokaciji Crnac, gdje je gornji obodni kanal, sanira se jedan dio nasipa koji je ostao nedovršen još od prošlih poplava. Jedna ekipa je na području Binjačke gdje se čisti korito", naveo je Reljić i dodao da su u stalnoj komunikaciji sa Vladom. 

Reljić je naglasio da se stanje na terenu prati, te da će stanovništvo biti redovno informisano, kako se ne bi stvarala bespotrebna panika zbog dezinformacija ili poluinformacija sa društvenih mreža. 

"Najviši vodostaj rijeka kod nas očekuje se tek u četvrtak i petak, 16. i 17. maj, kada se najavljuje prestanak padavina. Do tada će građani biti informisani i treba da slušaju zvanične informacije", rekao je Reljić novinarima. 

On je naveo da vodostaj Une na području grada iznosi 158 centimetara, što je daleko ispod nivoa za proglašavanje redovnih mjera odbrane od poplava. 

"Ekipe Štaba civilne zaštite su na terenu i obilaze područje opštine, a i lično ću danas obići sve nasipe i pratiti situaciju. Za sada imamo probleme sa oborinskim vodama, kao što je slučaj u Knežici, kao i u gradu gdje su padavinske vode začepile kanalizaciju", rekao je Reljić. 

Iz opštinskog Štaba civilne zaštite najavljeno je da će tokom dana biti održano još sastanka zbog situacije koju je prouzrokovala velika količina padavina. 

Sastancima prisustvuju predstavnici lokalne uprave, javnih preduzeća, policije i vatrogasaca, kao i drugih nadležnih službi.

Foto: ATV

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.