Beograd

Pomen patrijarhu u Hramu na Vračaru tokom cijelog dana i noći

11:53, 21.11.2020.
Izvor: ATV
Povorka sa tijelom blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja koja u pratnji pripadnika Vojske Srbije krenula od Saborne crkve u Beogradu stigla je u Hram Svetog Save.

Sveštenici Beogradsko-karlovačke episkopije, ali i drugi nad odrom patrijarha neprekidno čitati Jevanđelje sve do sutra, kada će biti sahranjen.

Tijelo patrijarha biće izloženo sve do sutra kada će po završetku liturgije i opijela biti pohranjeno u jedno od grobnih mjesta u kripti Hrama, gdje su predviđena mjesta i za tijela drugih patrijaraha Srpske pravoslavne crkve.

Prethodno je kovčeg sa tijelom upokojenog patrijarha bio izložen u Sabornoj crkvi za vrijeme liturgije povodom slave Saborne crkve, Aranđelovdana, a zatim je služen pomen.

Liturgiju i pomen služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje vladike šumadijskog Jovana, kruševačkog Davida i niškog Arsenija, u molitvenom prisustvu episkopa remezijanskog Stefana, vikara Patrijarha srpskog.

Tijelog patrijarha Irineja bilo je izloženo u centralnom dijelu crkve, među narodom, u drvenom sanduku, prekrivenom providnim staklom, na kojem su bili postavljeni bijela kapa – kamilavka, koju je dobio prilikom ustoličenja, kao i žezlo i patrijarhova zelena odežda.