Kostajnica proslavila slavu, oporavlja se od zemljotresa

  • 21.06.2021. 19:46

Iako Kostajnica i Hrama Svete Trojice proslavljaju slavu- Duhove, decembarski zemljotres je i dalje glavna tema. S razlogom. Šteta je procijenjena na 9,5 miliona maraka, dok će za sanaciju i obnovu biti potrebno 20 miliona. 

"Što se tiče obnove dodijelili smo kategorijama tri građevinski materijal, potpisali smo sporazum za izgradnju objekata 5 i 6, i u toku je javni poziv. Zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srbije, sad u petak ćemo imati skupštinu opštine i rebalans i taj novac će biti korišten dio za sanaciju budžeta opštine Kostajnica, dio ide za sanaciju posljedica zemljotresa. Tako da smo šest mjeseci poslije zemljotresa pokrenuli procedure za izmirenje štete", kaže Nikola Janjetović, načelnik opštine Kostajnica. 

U Kostajnicu je stizala i stiže pomoć sa svih stana, načelnik kaže da se na račun opštine slilo oko pet miliona maraka. Kostajnica i njeni stanovnici nisu i neće biti ostavljeni sami u procesu oporavka i obnove.

"Republičke institucije jesu tu da zajedno sa lokalnim vlastima i institucijama otklone ono što jeste materijalana šteta kad je u pitanju ovaj zemljotres koji smo iskusili ovdje i naravno da razmišljamo na koji način da gradimo bolju budućnost i više sadržaja obezbijedimo i uključimo ovdje u Kostajnici za naše stanovništvo ovdje", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

"Rekao sam da planiraju određene projekte i da konkretni zahtjevi za pojedine, prije svega javne institutcije spremni smo pratiti pokušaj saniranja ovih objekata, jer je očigledno u ovom trenutku obezbijeđen najveći dio sredstava za privatne objekte što je najvažnije u ovom trenutku", kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. 

Zaslužnim pojedinicima i institucijama, načelnik je dodijelio plakete u znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć u sanaciji posljedica zemljotresa.  

"Drago mi je da smo uspjeli da pomognemo i rasteretimo opštinu Kostajnicu određenih finansijskih davanja da bi ta sredstva mogla da usmjeri u saniranje štete. IRB je u dosadašnjem periodu oko 9,5 miliona maraka do sada uložili u opštinu Kostajnicu u njen razvoj", kaže Dražen Vrhovac, direktor IRB-a. 

Prisjetili su se Kostajničani i svojih stradalih sugrađana u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Služen je parastos, zapaljene svijeće i položeni vijenci na centralno spomen obilježje. 

Slava opštine bila je prilika da se Kostajničani međusobno vide, porazgovaraju i kratko zaborave na muke i nedaće koje im je donio potres. Već od sutra imaće pune ruke posla, jer treba obnavljati što privatne kuće što javne ustanove. Tako da je pred njima radno ljeto, ali i jesen.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.