U čast Gardijske brigade VRS

Kosidbi na visorvani Gvozno kod Kalinovika

  • 14.07.2018. 20:02

Oj livado, eto ti kosaca, oj djevojko, evo ti prosaca!, odjekivala je pjesma na tradicionalnoj kosidbi na visorvani Gvozno kod Kalinovika. Padali su otkosi pod zamasima snažnih Hercegovaca i Romanijaca.

"Ovdje je i do kose i do snage. Ovo je planinska trava, malo ljuća, moraš imati i snagu i vještinu, da je kosa oštra", objašnjava Dobrislav Droca, Novo Goražde.

"To sam naučio kao mali i to  mi je želja. Volim više kositi, nego auto da vozim", kaže Nenad Vuković, Sokolac.

U vremenu kada je naporni ručni rad zamijenjen mašinama, oživljavanjem mobe čuvaju se stari narodni običaji.

"Moba, neka tradicija iz davnih dana, kada su svi radili, nije mogao jedan domaćin da stigne da pokosi, vidite ovu livadu, ovo bi jedan čovjek kosio dva tri dana, a mi pokosili za 15 minuta", priča Savo Vlačić, Han Pijesak.

"Moja je uloga da ove koji se umore obiđem sa ovim našim bardakom, da ih malo osvježim, da se malo odmore i da zapjevamo", rekao je Tomislav Borovina, kosidbaša.

Kosaca je danas sve manje, ali ima i onih koji se trude da ovu vještinu prenesu na najmlađe. Na kosidbi na Gvoznu i trogodišnji Radovan.

Đed me je Mico naučio da kosim i napravio mi kosu", priča mali Radovan Jokićević, Kalinovik.
 

Kosidbu na visoravni na 1.300 metara iznad mora, Kalinovičani organizuju u čast Gardijske brigade Vojske Republike Srpske i u znak sjećanja na mobu iz ratne 1993, koju je u svom zavičaju predvodio general Ratko Mladić. 

U ratnom vihoru već se vodilo računa o narodu o teritoriji, poruka je da smo mi domaći, svoji na svome, da nismo napadali tuđe teritorije, već smo branili svoj narod", rekla je Mileva Komlenović, načelnik opštine Kalinovik.

"Narod i dalje voli svog generala, cijeni ono što je on uradio u jednom teškom vremenu i da ga ne zaboravlja uprkos svim satanizacije medijske i manipulacije. Ovo je za njega jedan veliki motivacioni događaj, daje mu snagu", rekao je Darko Mladić, sin Ratka Mladića.

Moba ne bi bila moba bez pjesme i pića, ali i bez dobrog zalogaja. Kosci su se nakon napornog rada okrijepili ukusnim kotlićima koje su spremili planinari, lovci, ribolovci i Sportski savez Kalinovika.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм