Korona pomrsila račune: Ipak nema male mature u Srpskoj

  • 01.05.2021. 17:52

Eksperimentalna mala matura u osnovnim školama u RS trebala je da bude organizovana 10. juna, ali đaci ipak neće biti u mogućnosti da testiraju znanje stečeno u ovoj školskoj godini, potvrdio je za "Nezavisne" Predrag Damjanović, direktor Republičkog Pedagoškog zavoda.

"Eksperimentalna mala matura u svih 187 osnovnih škola biće odgođena. Zbog načina na koji je nastava izvođena, gdje su časovi trajali po 20 minuta a par puta su učenici prelazili na online nastavu, sigurno je da učenici nisu stekli potrebno znanje", kazao je Damjanović.

Ističe da je testiranje trebalo da bude iz srpskog jezika, matematike i predmet jezik bošnjačkog naroda za djecu koja izučavaju taj jezik.

"Bili smo odredili i datum, dostavili zbrike zadataka školama formirali regionalne komisije, dok je resorno ministarstvo formiralo republičku komisiju. Sve je bilo pripremljeno, ali mislimo da u ovoj situaciji ipak ne bi bilo pravog  efekata", kazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima prije pojave virusa korona planirano je da od kraja 2020/2021. školske godine mala matura bude obavezna za sve učenike osnovnih škola.

Jelena Čančar, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije, kazala je za "Nezavisne" da  su nastavnici zadovoljni odlukom da se odgodi spovođenje male mature, jer kako kaže učenici  nisu spremni.

"A posebno u jednoj ovakoj godinu gdje su časovi držani po 20 minuta, te sigurno da nije bilo prostora da se učenici pripreme za spovođenje eksperimentalne male matura", kazale je Čančareva.

Ističe,  da su školama bile dostavljene zbirke zadataka, te da su  nastavnici već bili počeli da rade sa učenicima.

"Ali  kada je  u martu  došlo do ponovnog obustavljanja nastave u učionicima mislim da su svi očekivali takvu odluku", kazala je Čančareva.

Dodaje što se tiče epidemiološke situacije to bi sigurno moglo da se izvede uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

"Škole bi se snašle i pripremile. I učenici bi sigurno mogli pristupiti provjeri znanja, ali, ipak, mislim da se učenici ne bi bi se snašli i ne bi na pravi način mogli da pokažu znanja posebno u ovakvim okolnostima", zaključila je Čančareva.

Da je pandemija poremtila sve planove u školama kaže i Miroslav Popržen, predsjednik Atkiva direkotra osnovnih škola banjalučke regije, koji ističe da u uslovima pandemije skoro pa ne moguće spovesti eksperementalnu malu maturu.

"S obzirom na okolnosti u kojima smo se našli, završna eksperimentalna mala matura neće biti realizovana, jer po tim pravilima koja su vrlo precizna, nemoguće je jer škole imaju veliki broj maturanata, da se sprovede", kazao je Poržen.

Dodao je da su skraćeni časovi ali i prelazak na onlajn nastavu u par navrata uticali da znanja učenika ne budu potpuna.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)