Prati se stanje na terenu

Koordinacioni tim poručio - situacija zbog padavina nije alarmantna

  • 13.05.2019. 15:20

Pratimo stanje na terenu, ali situacija nije ni blizu alarmantna kao što je bila 2014. godine, istaknuto je nakon sastanka Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja zbog obilnih kiša u Republici Srpskoj.

Nakon sastanka poručeno je da je kritično bilo i u Prijedoru, ali i Novom Gradu gdje su štetu pretrpjeli i objekti. Opština Vukosavlje je tražila pomoć, ukoliko do njih dođe plavni talas.

Vodostaj Save mogao bi se povećati zbog obilnih padavina i u Hrvatskoj. Vlada sarađuje sa Crnom Gorom, ali i Hrvatskom, da izvrši akumulaciju određenog dijela voda iz Save. 

Premijer je razgovarao sa načelnicima ugroženih opstina, i podsjeća da do ovog momenta osim bujičnih voda nije bilo većih izlivanja. U Banjaluci je najkritičnije u Delibašinom selu, ali nizvodno od Hidrocentrale na Vrbasu biljezi se opadanje rijeke. Vrbanja je takođe u opadanju.

Višković naglašava da će Vlada Srpske pomoći stanovništvu koje eventualno pretrpi štete, bilo na poljoprivrednom zemljištu ili na objektima.