Zapelo oko plate

Konobara u Srpskoj ni za lijeka, vuče ih primorje

  • 15.06.2018. 19:49

Konobara ni za lijeka, posebno ne kvalitetnih, tvrde oni koji tragaju za ovom radnom snagom. Međutim, tu ima i nelogičnosti, jer njih ne manjka na birou.

Čini se, zapelo je kod plate. Vuče ih, najčešće, primorje gdje idu u potragu za kojom markom više, a nerijetko i vlasnici otud dolaze u potragu za konobarima u Srpskoj.

“Ono što je praksa pokazala, ono što su povratne informacije zaposlenih lica su da česti izuzeci su visina neto plate koja se ponudi, zatim, određeni uslovi rada i određeni rad u smjenama, a takođe, ima i određene nezainteresovanosti od strane nezaposlenih lica”, kaže Mladen Vrećo, vršilac dužnosti rukovodioca filijale banjalučkog Zavoda za zapošljavanje RS.

Mlađe generacije imaju dodatnu obuku, ali dio onih na birou nije dovoljno kvalifikovan, tvrde iz Zavoda za zapošljavanje. U narodu se kaže da konobar svako može biti, ali nije tako. Dobar konobar je onaj koji uživa u ovom poslu, priča nam Branko Popović, vlasnik lokala u Banjaluci. Tvrdi, dobri konobari su na cijeni, mnogo vrijede, ali ih je teško naći.

“Svjedoci smo odlaska mladih sve više i više u inostranstvo, pa je jako teško naći konobara, generalno radnika, kada je u pitanju ugostiteljstvo. Bili smo u potrazi za sezonskim kadrom, jer smo i takav lokal, tako da, poprilično, može varirati od sedam do 15 dana, nekada čak i više”, kaže Branko Popović, vlasnik bara u Banjaluci.

Da je ovakva situacija prirodna poručuju iz Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Srpske. Kažu, neće niko raditi za male pare. 

“Zbog lošeg standarda i malih primanja ljudi nas napuštaju. Novi, koji dolaze na ta radna mjesta, dolaze samo kao privremeno rješenje dok ne nađu nešto bolje. I u ovoj oblasti, i u ugostiteljstvu i u trgovini suočavamo se sa stvarnim problemima nestašice kvalitetne radne snage. Plate konobara i uopšte u toj djelatnosti su najniže u Republici Srpskoj i sama ta činjenica da su niske plate uzrok napuštanja i radnih mjesta, i nedolaska novih radnika na ta radna mjesta i razlog odlaska u Hrvatsku, Crnu Goru u toku sezone, odnosno, u zadnje vrijeme najviše u Sloveniju, Austriju i Njemačku”, kaže Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS.

Iz Sindikata tvrde, veće plate su jedino rješenje. Stalni zahtjev za veću platu je osnovni cilj Sindikata, ali kako nam pričaju, odgovori poslodavaca su negativni. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.