Spremni i na proteste

Konfederacija sindikata traži sastanak u Vladi RS

  • 24.08.2018. 19:26

Spremni smo i na proteste ukoliko se ne sastanemo i dogovorimo sa Vladom Srpske - poručuju to danas u Konfederaciji sindikata RS. 

Vladi Srpske dali su rok do 31. avgusta da zajedno riješe, kako kažu, probleme zaposlenih u javnoj upravi, naftnoj industriji i "Željeznicama Republike Srpske. 

"Ukoliko zbog bilo čega ne dođe do tog sastanka ili izostane dogovor na tim sastancima Konfederacija sindikata RS u druge vidove sindikalne borbe", rekao je Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Tepavčević podsjeća da su Vladi već uputili svoje zaključke u vezi sa potpisivanjem kolektivnih ugovora i njihovim nepoštivanjem tamo gdje su već na snazi. Kažu i da spremaju novo otvoreno pismo. Božo Marić tvrdi da nije bilo konsultacija prije donošenja izmjena Zakona o radu.

"Oni imaju obavezu od 01.08. do 31.08. da sa nama zaključe posebne kolektivne ugovore. Oni su uvećali sebi plate, otišli na godišnje odmore i u izborne kampanje, a svi zaposleni u jedinicama lokalne samouprave su prepušteni na milost i nemilost jer nemamo posebne kolektivne ugovore kroz koji smo utvrdili koeficijente kao jedino zakonsko uporište za utvrđivanje plata", kaže Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Sva pitanja koja opterećuju sindikat stavićemo na sto i vidjeti šta možemo da uradimo, odgovara ministar rada. Milenko Savanović kaže da ne pristaje na uslovljavanja.

"Bilo kakvo uslovljavanje i taj način ophođenja nije produktivan jer smo mi sve vrijeme otvoreni za socijalne dijaloge i za dijaloge svake vrste pa zašto ne bi bilo tako i ovaj put", kaže Savanović.

Pobunili su se danas i u sindikatu željezničara. Predsjednik tog sindikata kaže da je i njima potreban novi poseban kolektivni ugovor ili korekcija koeficijenta kako bi i njihove plate bile uvećane. Ministar saobraćaja Neđo Trninić je prije nekoliko dana najavio da će željezničari dobiti kolektivni ugovor sredinom septembra.