Teslić

Konferencija o energetskoj efikasnosti okupila oko 200 stručnjaka

  • 03.10.2019. 11:27

Oko 1000 starih objekata u Srpskoj iz oblasti zdravstva, kulture i obrazovanja potrebno je sanirati, poručila je Srebrenka Golić, resorni ministar, na otvaranju četvrte Međunarodne konferencije o energetskoj efikasnosti.

U prethodnom periodu, kaže Golićeva, saniran je veći broj objekata. Uz pomoć donatorskih sredstava u Srpskoj će se tek uveliko raditi. 

"Nedavno nam je Njemački GIZ odobrio 10 miliona evra bespovratnih sredstava. Samo Republici Srpskoj. Prošle godine smo uspjeli preko Zelenog klimatskog fonda iz Južne Koreje, taj projekat smo nosili mi, naše ministarstvo na čelu sa mnom, i UNDP obezbijediti 17,3 miliona dolara. Mi smo u ime cijele BH ta sredstva dobili", istakla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.  

"Sav novac je već izdvojen u tu svrhu, ali sam finansijski sporazum i sporazum o realizaciji ovih mjera i projekata treba da bude potpisan do kraja godine. Dakle, sama realizacija projekta treba da otpočne naredne godine", naglasio je Adam Drosdol, direktor Njemačke razvojne banke. 

Cilj nam je da definišemo prepreke i izazove u oblasti energetske efikasnosti i pronađemo održive modele finansiranja, kažu u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske.
 
"Da moramo napraviti održiv model finansiranja sa jasno definisanim uštedama iz mjera koje provodimo i obezbjeđenje kontinuiteta sredstava da bi mogli do kraja isfinansirati ovu oblast", rekao je Srđan Todorović, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Četvrta Međunarodna konferencija o energetskoj efikasnosti u "Banji Vrućici" okupila je više od 200 stručnjaka iz zemlje i inostranstva. Konferencija se završava danas.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.