Kompanija "Jelšingrad" iz Gradiške primjer uspješne privatizacije, investiranja i zapošljavanja mladog kadra

  • 29.10.2020. 19:37

Kompanija PMP Jelšingrad iz Gradiške primjer je uspješne privatizacije, investiranja i zapošljavanja mladog kadra, čulo se to tokom posjete srpskog člana Predsjedništva BiH. 

Firma je specijalizovana za zavarene, teške i čelične konstrukcije kao i za proizvodnju dijelova za mašine koje se koriste u željezarama. Zapošljavaju oko 250 radnika, i šire proizvodne pogone i povećavaju broj radnika. 

"Ovo je mjesto našeg zajedničkog uspjeha i nas iz vlasti, i naravno vlasnika, pogotovo radnika koji ovdje ostvaruju, kao što ste čuli, nadprosječnu platu u ovom pogonu", kaže Dodik. 

"Dalje se proširujemo, planiramo završiti negdje krajem januara, februara i zaposliti još dodatnih novih 50 radnika na proljeće, tako da bi ukupno imali 300 radnika", kaže Ranko Dević, izvršni direktor. 

Od firme u stečaju, sa 60 radnika, zahvaljujući italijanskom investitoru postali su perjanica gradiškog privrednog razvoja. Prosjek primanja  radnika je oko 1.200 maraka, što je, hvale se, više od republičkog prosjeka. Gradska uprava posebno je zadovoljna saradnjom sa italijanskim partnerima. 

"Gradiška je jedna od rijetkih sredina, lokalnih uprava. Mi smo uveli dualno obrazovanje upravo uz pomoć kompanije PMP Jelšingrad, uz pomoć Tik Manufkatur i uz pomoć naše Tehničke škole. PMP Jelšingrad je donairao jednu CNC liniju našoj školi, gdje iz te škole izlaze direktno obrazovani kadrovi, dolaze obučeni za rad", kaže Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške. 

Mještani mjesne zajednice Kruškik na upotrebu su dobili novi multifunkcionalni Dom kulture u čiju izgradnju, opremanje i uređenje je grad Gradiška uložio više od 300.000 maraka. U Vrbaškoj će se mještani i članovi KUD-a Mirkovo Kolo okupljati u renoviranom objektu mjesne zajednice u prostoru od 400 kvadrata. Nije izostala pomoć republičkih institucija. 

"Ovo je lijep koncept i ovo treba da se nastavi, svaka mjesna zajedinca ovdje i širom RS gdje postoji društveni aktivizam treba da ima ovako nešto. Drago mi je što vidim napredak u Gradišci", kaže Dodik.

"Mislim da  su ovo pravi pravci saradnje gdje želimo saradnju između mjesnih zajednica i gradske uprave. Želimo kao gradska uprava stavimo u fokus mjesnu zajednicu, u fokus građane koji žive na tim prostorima, a da od njih dolaze zahtjevi, a da mi to pretvaramo u razvojen projekte, uvrštavamo u budžete i realizujemo u narednom periodu", rekao je Adžić. 

U posljednjih nekoliko godina na teritoriji Gradiške obnovljeno je 15 domova kulture. Sredstva za obnovu obezbijedila je gradska uprava, Vlada Srpske, ali i Vlada Srbije kroz donatorksa sredstva. Ove godine za razvoj mjesnih zajednica u budžetu grada Gradiška namijenjeno je 2,5 miliona maraka. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)