AMS

Kolovozi su mokri i klizavi, smanjite gas

  • 25.01.2019. 08:30

Saobraćaj se u Republici Srpskoj u nižim predjelima odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, a u višim planinskim predjelima i preko prevoja ima mjestimično ugaženog snijega i poledice, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Poseban oprez nephodan je na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Miliništa, Karanovac-Kneževo-Ugar, Šipovo-Novo Selo, Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište.

Poledica je, zbog niske temperature, moguća i u nižim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i prilazima tunelima. 

Magla mjestimično smanjuje vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, a na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz, kao i obrušavanja snježnih lavina, naročito na magistralnom putu Dobro Polje-Brod na Drini. 

Zbog snijega koji je noćas padao i još pada u pojedinim predjelima Federacije BiH usporeno je odvijanje saobraćaja. Kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. 

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima. 

Poseban oprez neophodan je na putnim pravcima Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres-Šuica-Tomislavgrad i Tomislavgrad-Livno-Glamoč, kao i na dionici Livno-Šuica zbog mjestimičnih snježnih nanosa usljed jakog vjetra. 

Na regionalnom putu Prozor-Mokronoge /Tomislavgrad/ obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila zbog loših uslova za vožnju. 

Zbog oštećenja nadvožnjaka, kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Prijedorska petlja-Klašnice i preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila preko nadvožnjaka ne saobraćaju. 

U toku je izgradnja i sprovođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar", Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja. 

Zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja" na auto-putu Gradiška-Banjaluka, do 30. aprila izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. 

Režim saobraćanja izmijenjen je i na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš, zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu. 

Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, dionica Krupa na Vrbasu-Bočac, od 7.00 do 17.00 časova od ponedjeljka do subote saobraćaj bude obustavljan desetak minuta i propuštan naizmjenično jednom trakom. 

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 

Na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene, saobraća se usporeno zbog sanacije klizišta. 

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača u periodima od ponoći do 7.00 časova i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 tone i autobuse klase M3, zbog sanacije klizišta. 

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić. 

Zbog sanacije mosta preko rijeke Moštanice, potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Moštanica-Kozarska Dubica, a vozila se preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini. 

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo. 

Zbog izgradnje kružne raskrsnice izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka/pijaca/-Banjaluka /Rebrovac/, odnosno kod raskrsnica ulica Bulevar srpske vojske, Bulevar vojvode Petra Bojovića i Olimpijskih pobjednika. 

U Banjaluci je zabranjen saobraćaj svim vozilima u Ulici Gavrila Principa, na dijelu od Zelenog mosta do Ulice Miloša Obilića, svim vozilima preko Zelenog mosta, svim vozilima, osim vozilima stanara, u Ulici Branka Morače, na dijelu od Zelenog mosta do Kozarske ulice. 

Na magistralnom putu Šuica-Livno, preko planinskog prevoja Borova Glava, neophodan je oprez zbog učestalih izlazaka divljih konja na kolovoz. 

Zbog radova na sanaciji tunela "Vranduk dva", na magistralnom putu Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom. 

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja. 

Na graničnom prelazu Brčko-Gunja zabranjen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse. 

Zbog radova u Hrvatskoj, i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.