Građani sa kojima smo razgovarali prihvataju ideju

Koliko je realno uvođenje četvorodnevne radne sedmice?

  • 09.02.2019. 20:03

Četiri umjesto pet radnih dana u sedmici povećavaju produktivnost, pozitivno utiču na zdravlje i moral radnika - zaključci su nedavno završenog Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Struka u Republici Srpskoj kaže - takav model je za nas naučna fantastika. Mi trebamo prvo da pređemo na pet radnih dana, da bismo o ovome razmišljali - kažu poslodavci.

"Naša privreda nema mogućnost da dođe u tu fazu. Jednostavno, to znači da bi cijena rada još više poskupila. Mi smo tek u fazi da sa šestodnevne smanjimo na petodnevnu, iako je zakonom petodnevna", kaže Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Dan kraća radna sedmica od one na koju je cijela planeta navikla bi psihički pomogla radnicima, kažu renomirani svjetski stručnjaci. Psiholozi sa kojima smo razgovarali se ne slažu sa tim, jer, kažu, ljudi se sporo vraćaju u radni proces nakon dvodnevnog vikenda, šta bi tek bilo kada bi on trajao tri dana.

"Psihološki gledano, mi bi izgubili u učinku ili efektu rada, jer bi se zaista smanjio jedan cjelodnevni dan radnog aktiviteta, a ne bi dobili na tom odmoru. Imali bi problem zagrijavanja, imali bi problem pripreme ljudi", ističe Aleksandar Milić, psiholog.

Građani sa kojima smo razgovarali oduševljeno prihvataju ideju o dodatnom slobodnom danu - ali se pitaju koliko je to izvodljivo.

Za sada, nigdje u Evropi nema ozbiljnijih planova za šire uvođenje četvorodnevne radne sedmice, iako su eksperimenti u Skandinaviji i na Novom Zelandu bili vrlo uspješni - troškovi su bili manji, a produktivnost skoro identična. Ekonomisti ocjenjuju da je ovo dobar pokazatelj za uspjeh neke ideje - ali da smo mi u Republici Srpskoj godinama ako ne i decenijama daleko od toga.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија