Sekretarijat za raseljena lica

Kolektivni i alternativni centri zatvaraju se za tri godine?

  • 02.03.2019. 19:31

Novoformirani Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji je preuzeo ulogu bivšeg ministarstva za izbjegla i raseljena lica, preuzeo je brigu o toj kategoriji stanovništva, ali i dobio nova zaduženja poput suzbijanja nezakonitih migracija. Punom parom rade na zatvaranju kolektivnih i altrenativnih centara, pa vjeruju da će taj posao biti gotov u naredne tri godine. 

"Projekat zatvaranja kolektivnih centara putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja projektom CEB 2, ovaj projekat se realizuje u 15 lokalnih zajednica, gdje imamo 18 pojekata, gdje će biti izgrađeno 500 stanova," rekao je Dragan Štrbac, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Stanove bi trebalo da dobiju i stanari kolektivnog centra u Doboju. Tu vijest jedva su dočekali. Uskoro će biti raspisan tender za izvođača radova. 

"Ovdje baš nisu dobri uslovi, ali dobor bi značilo ako bi se preselili u neku zgradu. Bilo mi malo urednije, i da imamo kupatilo, da se ne moramo snalaziti kako bi se okupao."
"Ja sam još od 95-te ovdje, izbjeglica iz Rakovca. Provlačimo se, ovdje, ondje, od poplave sam ovdje došla," kažu stanovnici ovog kolektivnog centra.

U fazi izrade je i zakon o socijalom stanovanju. S obzirom na to da Republika Srpska taj zakon dobija po prvi put iz Sekretarijata kažu da će sve prijedloge pomno proučiti i prihvatljive ugraditi u zakon. U toku su javne rasprave, nakon čega će o svemu raspravljati poslanici. 

"Narodna skupština je na drugoj redovnoj sjednici prihvatila nacrt zakona o socijalnom stanovanju i zadužila predlagača da, u roku od 60 dana, obavi javnu raspravu kako bi došli do što kvalitetnijeg rješenja u formi prijedloga," kaže Štrbac.

Važnu ulogu Sekretarijat ima i po pitanju migracija. Zaduženi su za mjere migracione politike. Učestvuju i u suzbijanju ilegalnih migracija pa svog predstavnika imaju i u Koordinacionom tijelu za praćenje kretanja ilegalnih migranata Republike Srpske. 

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок