UKC Republike Srpske

"Koka-Kola" donirala opremu od 31.500 KM

  • 19.08.2019. 13:12

Predstavnici kompanije "Koka-Kola" uručili su danas u Banjaluci dva aparata CPAP i sedam pulsnih oksigenometara ukupne vrijednosti 31.500 KM Odjeljenju intenzivne njege i terapije i Odjeljenju patološke neonatologije sa prematuritetom Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske.

Donirani pulsni oksigenometri omogućavaju da se neinvazivnom metodom preko periferije mjeri zasićenost krvi kiseonikom i puls novorođenčeta, a CPAP uređaji se koriste za neinvazivnu ventilaciju novorođenčadi. 

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić istakao da je da ovaj centar uspješno zbrinjava bebe rođene od samo 550 do 600 grama, što je u nivou sa svjetskim medicinskim centrima. 

"UKC je jedan od najboljih u regionu, ima najbolju opremu i prostor, a edukujemo i kadar. Današnja vrijedna donacija i te kako će olakšati rad medicinskom osoblju, a najmanjim pacijentima poboljšati kvalitet liječenja", poručio je Đajić, dodavši da ovo nije prva donacija "Koka-Kole" ovom centru. 

Šef Odjeljenja patološke neonatologije sa prematuritetom Klinike za dječije bolesti LJiljana Solomun rekla je da je sve više prijevremeno rođene djece kod nas i u svijetu. 

"U svijetu se smatra da je svako 10 dijete rođeno prije vremena, a kod nas je taj procenat oko devet odsto", precizirala je Solomunova. 

Prema njenim riječima, zahvaljujući osoblju i opremi u UKC-u ovdje se uspješno zbrinjavaju djeca rođena i u 24. nedjelji i teška 500 grama. "Ovakve donacije su nam potrebne", poručila je Solomunova. 

Regionalni rukovodilac prodaje "Koka-Kola HBC B-H" Sarajevo Saša Kukolj rekao je da je ova kompanija sa svojom prirodnom izvorskom vodom "olimpija" pokrenula projekat "Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice" prepoznavši potrebu jedne od najranjivijih društvenih kategorija. 

On je naveo da je cilj ovog projekta podizanje svijesti javnosti o važnosti stvaranja najbezbjednijih uslova za njegu i brigu prijevremeno rođenih beba i doniranje potrebne opreme regionalnim kliničkim centrima.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином