Porodice se ne uzdaju u rad MUP-a Tuzlanskog kantona

Ko je oskrnavio spomen-ploču srpskim žrtvama u Jelačićima kod Kladnja?

  • 28.06.2021. 19:10

Ko je po treći put polupao spomenik srpskim žrtvama u selu Jelačići kod Kladnja, od juče istražuje i policija. Dok porodice pogunilih samo pretpostavljaju ko bi to mogao da bude, ne uzdaju se u rad MUP-a Tuzlanskog kantona.

- O navedenom događaju je obaviješten dežurni kantonalni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona. Policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije PS Kladanj postupaju po navedenoj prijavi i poduzimaju potrebne mjere i radnje na dokumentovanju i rasvjetljavanju ovog događaja – kazali sui z MUP-a Tuzlanskog kantona. 



"U znak sjećanja na stradale stanovnike i branioce svojih vječnih ognjišta", stoji na urušenom spomeniku. Oni koji su ga 2011. podigli poručuju: Taj natpis sigurno nikoga ne vrijeđa.

- Nema goreg vandalizma od tako nečega. Šta nekome smeta jedna ploča, gdje je samo napisano, ništa nije..Željeli smo da natpisom ne iritiramo nikoga. Nikoga nismo spomenuli, samo smo rekli da je na tom mjestu ubijeno toliko i toliko srpskog življa – rekao je Veljko Lazić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

So na stare rane, reakcija je iz brojnih posljeratnih udruženja u Republici Srpskoj. Pitaju se- kome smetaju mrtvi. 

- Rušenje spomenika u Federaciji je za nas stara priča i ne mogu sebi da dođem da neko može biti toliko poremećenog mozga da uzme čekić da lupa spomenik ljudima koji nisu živi. Šta su im mrtvi krivi – istakla je Božica Rajilić, predsjednik Udruženja žena žrtva rata Republike Srpske.

A smetaju čini se i živi. Oni koji su napustili svoja ognjišta, u Jelačiće se više ne vrećaju.

- Nije prvi put i nije prvaprovokacija ove vrste, navikli smo. NIsu samo skrnavljene spomen ploče. Oštećena je imovina stanivnika, uništeno je šumsko bogatstvo. Bacati su ti kao neki kurbani ovdje po selu da nam stvaraju neprijatan miris – objasnio je Draženko Erdalić, predsjednik Zavičajnog udruženja "Jelečići"

Sve to možda je i razlog što se od prijeratnih 300 stanovnika u Jelačiće nije vratio niko. Tek desetak starijih Srba vratilo se u Kladanj.


Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.