Pojašnjenje

Ko će u izolaciju i karantin i koliko?

  • Извор: АТВ
  • 21.01.2022. 19:25

Nova uputstva koja se tiču mjera karantina i izolacije mnoge su ostavila u neodumici. Što se izolacije tiče u njoj će najduže, i to 10 dana, biti oni koji nisu vakcinisani ili su primili samo jednu dozu, Dok će oni koji su vakcinisani sa dvije ili više doza u izolaciju na sedam dana uz napomenu da od druge doze mora proći najmanje 15 dana.

“S tim da ja ovdje moram da naglasim da ne možemo garantovati da će svako nakon sedam dana prestati biti zarazan. Dakle nije jedini uslov samo da prođe tih deset odnosno sedam dana, nakon tog perioda može se izaći iz izolacije samo ukoliko je ta osoba bila najmanje 48 sati bez povišene temperature i bez da pije ljekove za snižavanje temperature”, rekla je  Jela Aćimović, epidemilog u Institutu za javno zdravtsvo Republike Srpske.

Oni koji nisu vakcinisani ili su primili samo jednu dozu u karantinu moraju ostati deset dana.Vakcinisani sa dvije doze i oni koju su preboljeli virus prije više od šest mjeseci, a nisu vakcinisani ili su primili samo jednu dozu vakcine u karantinu moraju ostati pet dana. A oni koji su koronu preboljeli prije manje od šest mjeseci, primili buster dozu ili preboljeli koronu prije više od šest mjeseci a vakcinisani su sa dvije ili više doza u karantin neće morati.

“Ali i ovdje stoji upozorenje, dakle 14 dana smanjiti kontakte na najmanju moguću mjeru, samo neophodne, izbjegavati kontakt sa osjetljivim osobama, dakle ne ići u kontakt sa osjetljivim osobama i nositi fpp masku”, rekla je Aćimović.

Trenutna epidemiološka situacija je pogoršana.To je bilo i za očekivati, kaže ministar zdravlja. Postotak u odnosu na prethodne talase veći je kada se gleda broj lica koja su zaražena u odnosu na testirane.

“Međutim ono što moramo svakako istaći je da dinamika kojom raste broj lica koja su zaražena ne prati dinamika broja lica koja su u bolnicama, iako i tu shodno obimu i veličini brojeva koje imamo u populaciji onih koji su zaraženi imamo takođe porast, ali je bitno da ista dinamika i ista brzina nije i u ovom slučaju”, rekao je Alen Šeranić, minister zdravlja i socijalne zaštite.

Dodao je da je veliki broj zaraženih pacijenata bez simptoma te  da testova ima dovoljno. Najbolja vijest u ovoj pandemiji, je kaže što vakcina postoji i da samo s njom čuvamo živote i nas i drugih.


  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.