Duško Milunović

Ključni cilj smanjenje broja nazaposlenih

  • 30.04.2019. 10:04

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović čestitao je 1. maj - Međunarodni praznik rada, navodeći da je potrebno jedinstvo u zajedničkoj borbi za ekonomski jaču, pravednu i solidarnu Srpsku.

Milunović je istakao da je jedan od ključnih ciljeva Vlade Republike Srpske veći broj novih radnih mjesta sa većim platama i naglasio da položaj zaposlenih u Srpskoj mora nastaviti da se poboljšava, a prava iz radnog odnosa biti čuvana i poštovana. 

"Borba protiv sive ekonomije jedan je od pokazatelja uspješnosti sistema, a smanjivanje nezaposlenosti mjerilo je napretka cijelog društva. Nesporno je da Republika Srpska ide ka tom cilju", naveo je Milunović. 

On je rekao da kontinuirano smanjenje broja nezaposlenih iz godine u godinu, kao i povećanje broja zaposlenih ohrabruje u uvjerenju da je Srpska na pravom putu. 

Milunović je podsjetio da je 2012. godine u Srpskoj bilo nezaposleno 153.225, a u martu ove godine 93.371 evidentiran na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. 

"I nije tačno da je razlika ovih brojeva rezultat odlaska mladih. Jer, prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, 2012. godine bilo je zaposleno 238.178, dok je u februaru ove godine zaposleno 268.926 građana", rekao je Milunović. 

On je naglasio da je aktuelni broj zaposlenih najveći od kako se vode evidencije u Republici Srpskoj. 

Prema njegovim riječima, ovi rezultati jesu za pohvalu, ali nikako dovoljni i nikako razlog da prestane borba za veću zaposlenost, borba sa sivom ekonomijom, ali i obezbjeđivanje povoljnijih uslova poslovanja, rasterećivanjem poslodavaca i podsticanjem njihovog boljeg poslovanja. 

"Nije zanemarljiv podatak da je u proteklom periodu od 2007. do 2018. Republika Srpska stimulisala poslodavce sa 108.696.275 KM i da je u ovom periodu zaposleno 28.008 lica. I ove godine planirano je više od 16 miliona KM za sedam ciljnih projekata za zapošljavanje više od četiri hiljade lica sa evidencije nezaposlenih", naveo je Milunović. 

Milunović je radnicima, sindikatima, poslodavcima i građanima poželio da praznične dane provedu u miru, dobrom zdravlju, ličnoj i porodičnoj sreći.