Promjenljivo vrijeme zadalo glavobolje

Kiša pokvarila proslavu Prvog maja

19:26, 01.05.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Kiša, sunce, pa opet kiša. Promjenljivo vrijeme većini građana pokvarilo je proslavu Prvog maja. Na najpoznatijim banjalučkim izletištima ove godine najmanji problem bio je naći slobodno mjesto, najveći kako ne pokisnuti.

Ipak, najhrabriji nisu odustajali od svog cilja - da se dobro zabave. Krupa na Vrbasu poznata je po svojim prirodnim ljepotama. Ni danas je mnogi nisu zaobišli. 

Iako vremenske prilike baš i ne obećavaju, Krupa na Vrbasu i ove godine okupila je one najhrabrije. Dok su jedni došli da roštiljaju, drugi su došli samo da obiđu ovo poznato izletište. Međunarodni praznik rada - Prvi maj i ove godine obilježen je uz miris roštilja i zvuke muzike.

Od plana da Prvi maj provedu u prirodi odustali nisu ni Dragan i Stevan. Jedan sa porodicom, drugi sa prijateljima, ali obojica puni pozitivne energije. 

"Došli smo s društvom ovdje, inače smo odavde iz Krupe. Poranili smo da zauzmemo mjesto. Već smo roštiljali i jeli, još malo ćemo se družiti pa dalje nastaviti", kaže Stevan iz Krupe.

"Došli smo ovdje da proslavimo Prvi maj, malo roštiljamo i to je jedan od mojih omiljenih praznika", kaže Dragan.

Nisu baš svi oslobođeni od posla na Međunarodni praznik rada. Pravi primjer je vodeničar Mladen Rađević. Baš na Prvi maj on ima najviše posla. Kaže, nije mu ni teško. 

"Ja sam poljoprivredni čovjek na selu koji radi i obrađuje zemlju, sije usjeve, meljem brašno, kukuruz, raž, ječam i to isto plasiram i prodajem ovdje na Krupi na Vrbasu. Tako da je meni danas radan dan", rekao je Mladen Rađević, vodeničar.

Istorija ovog praznika počela je 1886. godine u Čikagu. Tada je nekoliko desetina hiljada radnika izašlo na ulice zahtijevajući bolje uslove rada i uvođenje osmočasovnog radnog vremena.