Bijeljina

Kiša napravila probleme: Poplavljeno nekoliko okolnih sela

18:45, 02.06.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Preko 60 litara kiše, koliko je u protekla 24 časa palo na području Bijeljine, mještanima okolnih sela zadalo je velike probleme. Voda koja se izlila na magistralni put Bijeljina- Brčko, kod Vršana, se povukla, ali prognoze za naredne dane nisu ohrabrujuće, kažu mještani.

"Poplava, kod mene bazen tamo u dvorištu, samo ribe uzeti i ubaciti i gajiti ribu. Nije voda ušla u kuću, falilo je 5 cenata, komsiji do mene jeste, eno u cizmama izbacuje lopatom. Sinoć je opasnije bilo, noćas, juče, jutros u 7, pola 6 je katastrofa bila, ali se povukla sigurno 20, 30 cm, opala je, ali očekuje se u utorak ponovo, još više padavina", kaže Lako Mitrović - Vršani kod Bijeljine.     

Nešto lošiju sliku zatekli smo u selu Novi. Tamo je voda presjekla put i ušla u pojedina domaćinstva. Oni koje smo zatekli na ulici, krive uglavnom ljudski faktor.    

"Pa ove dvije rječice su se izlile, ja sam rođen ovdje i ostario. Ovo što se sad dešava, to je 50% ljudksi faktor. Sve ovo kad dođe, mi ćemo nešto raditi, kad prođe, niko ništa. Smeće, vidite, to snimite, ne trebate pitati nikoga", kaže Milorad Grebić  - selo Novi kod Bijeljine.       

Situacija na terenu će se pratiti i narednih dana, poručuju Iz Civilne zaštite grada Bijeljina. Kažu da opasnost od velikog porasta i izlivanja iz korita bujičastih vodotoka prijeti ako se intezivne padavine nastave.

"Lukavac i Gnjica su izlili, od juče popodne i u toku noći. Prvo je bio poplavljen Donji Magnojević i Donja Buk ovica, tu smo imali i 2-3 kuće gdje je voda ušla u dvorište. Poslije toga je voda u Vršane došla, i kao što znate, put je kod ZP komerca bio poplavljen, prelila je voda preko puta. Sada se spustila do mjesne zajednice Novi i oni su trenutno najkritičniji, njima je još voda ni povukla, na par mjesta je ispresjecan put, ne može se ni proći, ali očekuje se smirivanje situacije s obzirom da su padavine stale", kaže Radomir Marjanović -  šef Štaba Civilne zaštite Grada Bijeljina.         

Vodostaji rijeka Save i Drine su u granicama normale. Najavili su i sjednicu štaba za vanredne situacije, koja će se održati u narednim danima, zbog najavljivanih, obilnih padavina.