Istočno Novo Sarajevo

Katić: Stvoriti najpoželjniju sredinu za život

  • 01.04.2021. 14:47

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je, povodom 100 dana od kada je izabran na ovu funkciju, da je u ovoj lokalnoj zajednici bez obzira na epidemiološku situaciju prouzrokovanu pandemijom virusa korona urađeno puno posla i da će ova opština, zahvaljujući mnogobrojnim projektima, biti jedna od najpoželjnijih za život.

Katić je naveo da je Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo do sada održala konstitutivnu i tri redovne sjednice, na kojim je raspravljano i o izradi Strategije razvoja opštine za period od 2021. do 2030. godinnj, koja će sadržati konkretne planove u svim oblastima razvoja lokalne zajednice, uz viziju stvaranja najpoželjnije sredine za život.

"Visina poreske stope poreza na nepokretnost za 2021. godinu ostala je nepromijenjena, jer je u ovim teškim vremenima uzrokovanim pandemijom nedopustivo stvarati nove troškove našim građanima", rekao je Katić.

On je dodao da će zamjena regulacionog plana "Centar tri" omogućiti pristupanje izgradnji buduće zgrade vrtića, jezera i ostalih planiranih objekata, te dijela "Vaskovića livade", što će omogućiti širenje urbanog dijela opštine Istočno Novo Sarajevo.

"Osim toga, u 100 dana mandata održana su 152 sastanka sa stanovnicima naše opštine, predstavnicima privrednih subjekata, predstavnicima međunarodnih institucija i udruženja, te ostalim zainteresovanim subjektima. Posebno moram istaći sastanak sa premijerom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, na kojem smo razgovarali o izgradnji studentskih domova i ostalim projektima, te posjetu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, kada je dogovoreno sufinansiranje izgradnje vrtića u `Centru tri`", istakao je Katić.

Katić je dodao da su u proteklih stotinu dana u sklopu projekta "Pametan grad za period 2020/2023. godine" koji realizuje Razvojna agencija Istočno Sarajevo, uz asistenciju opštine, na lokaciji Trga "Republike Srbije" i izletišta "Tvrdimići" postavljeni senzori za mjerenje kvaliteta vazduha i drugih relevantnih parametara.

On je podsjetio da je opština na čijem je čelu obezbijedila 1.200 novogodišnjih paketića za djecu iz ove lokalne zajednice, koji su, zbog epidemiološke situacije, podijeljeni u Osnovnoj školi "Sveti Sava", vrtićima i mjesnim zajednicama.

"Politika opštine je fokusiranje na najmlađe i njihove potrebe i u narednom periodu jedan od fokusa biće upravo sadržaji za djecu i stvaranje sredine u kojoj će se još više djece rađati i rasti", poručio je Katić.

Katić je naveo da je opština u proteklom periodu obezbijedila stipendije za 127 studenata sa područja opštine Istočno Novo Sarajevo u iznosu nešto većem od 150.000 KM, stipendije u iznosu od 5.000 KM za pet studenata koji upišu Poljoprivredni fakultet u Istočnom Sarajevu, te stipendije za obavljanje stručne prakse za 21 učenika srednje škole "28. juni" u iznosu od 4.200 KM.

"Obrazovanje je jedan od glavnih stubova razvoja opštine i naš plan u narednih 10 godina jeste kontinuirano ulaganje u kvalitet obrazovanja", istakao je Katić.

On je dodao da će zajedno sa opštinom Istočna Ilidža, a u sklopu projekta finansiranog od Investiciono–razvojne banke Republike Srpske, nabaviti sanitetsko vozilo za potrebe Doma zdravlja Istočno Sarajevo čime će se doprinijeti povećanju kvaliteta pružene usluge stanovnicima ove dvije opštine.

Katić je podsjetio da je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine usvojen Program podsticaja razvoju privrede i poljoprivrede u iznosu od 100.000 KM, kojim će poljoprivrednim proizvođačima, te preduzetnicima u mikro, malim i srednjim preduzećima biti dodijeljeno po 50.000 KM po kategoriji.

On je istakao da je Istočno Novo Sarajevo jedna od tri opštine u Republici Srpskoj u kojoj se, u okviru Potprojekta BH6 Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, grade stanovi za 15 stambeno nezbrinutih porodica, za šta je opštinska uprava obezbijedila lokacijske uslove, potrebnu dokumentaciju i neophodne infrastrukturne priključke.

"Od 4. marta su zvanično počeli radovi i vrijeme izvođenja je 300 kalendarskih dana, a ukupna procijenjena vrijednost jeste nešto više od 880.000 KM. Naš cilj je pomoći svakoj kategoriji stanovništva, istovremeno gradeći grad koji će biti po mjeri svakog njegovog stanovnika i raduje nas što smo sa ovakvim projektima sve bliže tom cilju", rekao je Katić.

On je dodao da je opština pokrenula postupak javne nabavke za izbor izvođača radova za sanaciju saobraćajnice u dijelu Tešanovo Brdo, ukupne planirane vrijednosti u iznosu od 110.000 KM. Po okončanju postupka izvođač će pristupiti sanaciji koja podrazumijeva pretvaranje postojeće makadamske u asfaltiranu saobraćajnicu sa pješačkom stazom.

Sanaciju finansira Ministarstvo za ljudska prava u Savjetu ministara u iznosu od 30.000 KM i opština Istočno Novo Sarajevo u iznosu od 80.000 KM.

Katić je kazao da su u februaru potpisali ugovor o izgradnji vještačkog jezera u Istočnom Novom Sarajevu u dijelu "Centar tri", u vrijednosti nešto višoj od 200.000 KM, uz rok izvođenja 60 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

On je napomenuo da su u sklopu nedavne posjete predsjednika Srpske Željke Cvijanović dogovorili izgradnju novog objekta vrtića, koji će biti lociran pored jezera, a čiji će kapacitet biti 150 mjesta, uz mogućnost proširenja, te da će biti opremljen modernim sadržajima.

Katić je dodao da su ove sedmice pokrenuli postupak javne nabavke za izradu glavnog projekta uređenja korita rijeke Tilave.

Govoreći o planovima za naredni period, Katić je rekao da su pokrenuli proceduru ispitivanja opravdanosti i izvodljivosti izrade seniorske kartice za sve zainteresovane penzionere sa područja opštine koja će im obezbijediti određeni popust u određenim objektima na artikle koje kupuju.

Kada je riječ o sportu, zajedničke aktivnosti koje će sprovoditi sa Gradskom upravom u narednom periodu je učešće u organizaciji Svjetskog prvenstva u biciklizmu, koje će biti održano u maju i septembru, Svjetskog prvenstva u boksu u avgustu i Evropskog prvenstva u fudbalu za žene 2022. godine.

"Dogovoreno je da će Fudbalski savez BiH pomoći rekonstrukciju stadiona Fudbalskog kluba `Slavija` kako bi iduće godine na njemu mogle biti igrane planirane utakmice", kaže Katić.

On ističe da će u ovoj godini na teritoriji opštine početi izgradnja novog studentskog doma, za šta je opština finansira izradu i doradu projektne dokumentacije, te sve pripremne troškove, a Vlada Republike Srpske samu izgradnju i opremanje.

"Veoma nas raduje što će studenti dobiti najsavremeniji objekat za smještaj i što će centar naše opštine postati mjesto okupljanja i obrazovanja mladih ljudi", rekao je Katić i istakao da su 2021. i 2022. godine velikih projekata, kada opština dobija nove obrise i savremene sadržaje koji će biti na ponos svim stanovnicima.

Тагови: