Dječiji vrtić "Bajka"

Karapetrović: Više od milion maraka za vrtić u Aleksandrovcu

  • 26.01.2020. 19:23

Četiri mjeseca nakon početka radova, osvanuo je novi vrtić za 60 mališana u Aleksandrovcu. Crvenu vrpcu su danas zajedno presjekli srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik i predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Cilj Republike Srpske je da izgradi dovoljno kapaciteta za svu djecu predškolskog uzrasta, što bi trebalo da bude urađeno u narednih pet godina, kaže Dodik.

"Ovo je važan dio obrazovnog sistema u cijelini prve inforamcije koje dijete dobija svakako su jedne od najvažnijih. To nas uči i nauka. Zato je važno da pristupimo ovome na jedan organizovan  i sistematski način. Drago mi je što smo ovo otvorili, Aleksandrovac je mjesto koje ima jaku industrijsku zonu. I prije tih fabrika Aleksandrovac je važio kao mjesto koje ima više zaposlenih nego stanovnika", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Namjera nam je da obezbjedimo što veći obuhvat djece predškolskim obrazovanjem, u urbanim i ruralnim sredima. Sa svakim novim vrtićem korak smo bliže tom cilju, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

"Sada se stiču uslvoi da ovako nešto radimo širom Republike. Ovo je dobar model udruživanja  sredstava Vlada RS jeste najveći davalac ovdje, 800.000 maraka. Ali smo isto tako dobili donaciju od Vlade Švajcarske, dobili smo donaciju od UNDP-a, isto tkao koristili menhanizam saradnje domaćih i međunarodnih finansijskih organiazcija", smatra Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Laktaši sada imaju tri vrtića, u kojima boravi 360 mališana. Međutim, ti kapaciteti nisu dovoljni. 

"Potrebe su ogromen i pored tog ašto danas otvaramo ovaj vrtić, mi smo već pripremili dokumnetaciju  za izgradnju novoga vrtića u Laktašima,  st im da će se psotojeći koristiti. Nadamo se da čemo od Vlade RS dobiti  jedan objekat u Kasarni Sarica, da bi ga mogli prilagoditi i proiširti za potrebe trnske mjesene zajednice", kaže Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši. 

"U ovom trećem objektu će biti 52 djece, sada za početak. Cijena boravka je 150 maraka. I vrtić radi 10 sati dnevno. Je li to sad konačan broj? Trenutno je sad do 60 djece, sad je šest grupa po 30 djece", dodaje Nataša Trivić, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši. 

Svaki novi vrtić je razvojana šansa Srpske, jer se pomaže roditeljima da usklade poslovne i porodične obaveze, a i procesu obrazovanja prilazi se na drugi način, kaže predsjednica Cvijanović. U novom vrtiću radna mjesta je dobilo i 11 aleksandrovčana. 800 hiljada maraka je za izgradnju izdvojila Vlada Srpske. 166.000 obezbijeđeno kroz finansijski mehanizam od čega su 93.000 KM donatorska sredstva, a opština Laktaši je učestvovala sa 63.000 maraka.