Povećali se smještajni kapacite

Kampanja za prijavljivanje "stana na dan" urodila plodom

  • 21.04.2019. 19:35

Poslije 20 dana kampanje, imamo više registrovanih smještajnih kapaciteta, pohvalili su se iz banjalučke gradske uprave. To su prvi rezultati kampanje kojom pokušavaju da privole vlasnike sve popularnjih "stanova na dan", da registruju smještaj koji iznajmljuju. 

"Za deset dana ove medijske kampanje mi smo povećali registraciju apartmana "stan na dan", prema turističkoj organizaciji za 30 odsto", kaže Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za turizam.

Kampanja će trajati do petog maja. Cilj je, kako kažu iz gradske uprave da se dobiju precizniji podaci o broju ležajeva kojima Banja Luka raspolaže, da se suzbije siva ekonomija i uvede red u ovu oblast. Prva adresa za sve iznajmljivače je Agencija za posredničke i informatičke usluge Republike Srpske. 

"Dužni su da se registruju u APIF Banja Luka, nakon toga APIF tim licima izdaje potvrdu o evidentiranju, odnosno potvrdu o registraciji u sistem. Poslije toga ta lica legalno obavljaju te aktivnosti. Prije nego što dođe do evidentiranja u APIF-u, oni su dužni da pribave, da zaključe ugovor sa  određenom turističkom organizacijom, agencijom ili sa drugim licem koje je registrovano z apružanje ugostiteljskih uslsuga. Oni su dužni da svakog mjesea plaćaju porez na ostvareni dohodak, radi se o dohotku ostalih lica, taj porez plaćaju 10 odsto na ostvareni dohodak", kaže Dragan Zorić, načelnik Odjeljenja poreze, registraciju i koordinaciju rada u poreskoj upravi Republike Srpske.

Privatni iznajmljivači su dužni da plaćaju i paušal za boravišnu taksu, koji je u rasponu od 15 do 30 maraka po ležaju na godišnjem nivou. Nezaposleni iznajmljivači imaju obavezu i da uplaćuju doprinos za zdravstveno osiguranje što je trošak od 48 maraka mjesečno.

"Nije nam poenta kažnjavanje, nego da mi svi zajedno od toga imamo interes", kaže Minja Surlan, pomoćnik direktora za međurodna pitanja Turističke organizacije Grada Banjaluka.

Prema zvaničnim informacijama, u Srpskoj je trenutno oko 500 registrovanih iznajmljivača apartmana "stan na dan". Kazna za neprijavljivanje djelatnosti, za fizička lica je 500 maraka. Pod lupom Inspektorata i Poreske uprave Republike Srpske, naći će se i druge neregistrovane djelatnosti, kao što su proizvodnja i prodaja betonske galanterije, namještaja, održavanje i popravka motornih vozila, tapetarske i autolimarske usluge i slično.