Kako žive Romi u Tesliću?

  • 03.01.2021. 17:08

Romi u Tesliću svakodnevno zarađuju za život, sakupljajući željezo i otpad po selima i kontejnerima, a onda ga sortiraju, po potrebi sijeku, i na kraju prodaju. Kažu, posao nije lak, ali je pošten. 

Brine ih i to što se, zbog pandemije, do otpada sve teže dolazi. 

"Epidemija zavladala, narod je zaključan u kući, ne izlazi nikako. Idemo po selu, narod nam da džaba nešto, nešto i platimo. Skupimo za jedan kamion i onda zovnemo pa koliko dobijemo. Za dva mjeseca možemo 500 ili 600 KM dobiti, ali od toga moramo i plaćati ljudima, ne da svako džaba", priča Smajo Huseinović, predsjednik Udruženja Roma i nacionalnih manjina, Teslić.

I tako već decenijama. Od tog novca žive, prehranjuju porodicu i školuju djecu. 

U 26 romskih porodica koliko ih ima u Tesliću kažu imaju tridesetoro djece školskog uzrasta. Među njima su tri srednjoškolca, a sve ostalo su osnovci. 

Najstariji među teslićkim Romima sa ponosom kaže da ima pedesetoro učnučića i da je penziju pošteno zaradio u jednom lokalnom preduzeću. Od posla ne odustaje ni u penzionerskim danima. 

"Moram raditi, radim ove kazane za kuhanje mela, šporete i od toga živim. Ja sam majstor koji to radi godinama i znam praviti sve živo. Ja sam radio u penziji, dolazim sa posla, i opet radim da izdržavam svoju djecu. Nisam išao u lopovluk, bio sam majstor", priča Ramo Huseinović, iz mjesne zajednice Đulići, Teslić.

Tako je u romskom naselju u Đulićima, a ista slika je i u Donjem Ruževiću. Tim poslom bave se i žene. 

"Berem onaj otpad, da ga donesemo, da od nečega živimo sa svojom djecom. Idemo na kante, borim ose, možeš da djecu školuješ, da djeca imaju neka prava", kaže Avdija Huseinović, mjesna zajednica Donji Ružević, Teslić.

Romi su u Tesliću, kažu, prije dvije godine osnovali svoje udruženje sa ciljem da se bore za svoja prava. Na prethodnim lokalnim izborima, po prvi put su, imali i svog kandidata za odbornika u lokalnom parlamentu. Smajo Huseinović dobio je 45 glasova i mandat nije osvojio.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм