Oduševljeni NP Sutjeska

Kako švajcarski novinari vide BiH: Nepoznati raj za izdržljive istraživače prirode

  • 18.07.2019. 09:57

Dijaspora predstavlja nezaobilazan potencijal za razvoj BiH kao i za uspostavljanje i jačanje saradnje između Švajcarske i Bosne i Hercegovine, posebno u oblasti privrede, nauke, obrazovanja, kulture i socijalnog sektora.

Iako uspješne inicijative u različitim sektorima već postoje i daju konkretan doprinos razvoju BiH, istraživanja pokazuju da su potencijali i resursi dijaspore daleko veći, ali da i još uvijek nisu dovoljno povezani, koordinisani, pa samim tim i iskorišteni. To se posebno odnosi na znanje, stečeno iskustvo i profesionalne sposobnosti i mreže koje je dijaspora stekla u drugim zemljama.

Navedene činjenice su bile odlučujuće za uspostavljanje i-platforme, koja kao kancelarija i online platforma koordiniše, promoviše i jača saradnju između pojedinaca, firmi, organizacija i institucija motivisanih da ostvare ideje i projekte koji doprinose razvoju BiH. 

U skladu s tim, i-platforma organizovala je da nekoliko novinara iz Švajcarske posjeti BiH i napiše svoja zapažanja o BiH. Novine koje su bile na tom putovanju Travel Inside, Tamedia – Sonntagszeitung, AZ Medien, Migros Magazin, Globetrotter Magazin. Ovaj članak je objavio Travel Inside.

DESTINACIJE

Ova balkanska zemlja nudi bogatu prirodu, impresivne vodopade, a uz nešto sreće i porodicu medvjeda.

Silvio Weilenmann, Sarajevo

Vožnja kroz bujne predjele, preko naoko beskrajnih uzvišenja, duž svježih rijeka koje se pjenušaju i impresivnih visokih kanjona. Blago zbunjene misli se uvijek iznova vraćaju stihovima jedne pjesme. Matthias Reim: ''Kvragu – volim te – ne volim te.'' Bosna i Hercegovina, skraćeno BiH, barem na prvu ruku ostavlja ambivalentan utisak. S jedne strane ima krajnje složen politički okvir, sa dva najvećim dijelom samostalna entiteta. Ogromna birokratija guta 70% državnog budžeta. Siva ekonomija je opšeprisutna. Krajnje nužne reforme i razvoji se postepeno guše. A obzirom da je pristupanje BiH EU očigledno postalo daleka budućnost, potencijal za inovacije i reforme je dodatno ograničen. Preko 50% osoba rođenih u BiH žive u inostranstvu. Iseljavanje je i danas ključna tema. BiH: ''Ne volim te.''

Međutim, to je i zemlja ''velikog srca, zelenih, širokih i grandioznih prizora''. Na primjer, Nacionalni park Sutjeska sa prašumom Perućicom punom divljeg rastinja. Ovdje su Titovi partizani osigurali prekretnicu tokom Drugog svjetskog rata, ovdje je podignut monumentalan spomenik i ovdje je kao politički signal osnovan najveći nacionalni park u zemlji na površini od 175 km2. Ovu netaknutu prašumu, koja je dijelom još uvijek neistražena, je moguće obići samo u pratnji profesionalnog vodiča. Nevena Novović i Đorđe Vuković su naši vodiči koji nas vode kroz maglovito šipražje, profesionalno objašnjavaju netaknutu floru i faunu, uvijek nas iznova motivišu da prelazimo preko palih debala drveća i penjemo se uz strme brdske padine, što zahtijeva dosta snage. Neposredno prije cilja, rustikalne planinske kolibe na visini od 1700 metara, dolazi do tajno priželjkivanog, a onda ipak sasvim neočekivanog i nezaboravnog susreta: otisaka ogromnih medvjeđih šapa u snijegu. ''Stari su svega nekoliko sati'', objašnjava Đorđe Vuković entuzijastično.   

Još jedna, posljednja fotografija, oprezan pogled ka prašumi. Ni traga od medvjedice sa njenim mladuncima. Idemo dalje, do smještaja koji željno iščekujemo, sa toplom vatrom i dunjevačom koja okrepljuje. BiH: ''Volim te!''

Tri nacionalna parka i različiti parkovi prirode u Bosni i Hercegovini planinarima, biciklistima i osobama koje se bave vodenim sportovima nude veliki izbor avantura. Preporuka: Park prirode Blidinje. Hotel ''Hajdučke vrleti'', koji se nalazi na impresivnoj visoravni, usred prelijepih predjela, je idealna polazna tačka za dnevno planinarenje do prirodnog fenomena Hajdučka vrata, impresivnog kamenog luka u Dinaridima.

Voda je ključni element u ovoj balkanskoj zemlji: kroz nju teku mali i veliki, sporiji i divlji vodeni tokovi. Obavezna je posjeta vodopada Kravice u blizini Čapljine. Njegove vodene mase se u širini od 120 metara obrušavaju 26 metara u dubinu.

Na kraju ostaje upućivanje na dva grada koja vrijedi posjetiti. Jedan od njih je Sarajevo: mjesto susreta istoka i zapada. Glavni grad BiH je jedan od rijetkih gradova u kojem se džamije, pravoslavne i katoličke crkve i jevrejski hramovi nalaze na najužem prostoru i u kojem je moguć miran suživot. Drugi grad je Mostar, glavni grad Hercegovine. Blizina Jadranskog mora daje gradu mediteransku klimu. Simbol grada je ''Stari most'' koji spada u svjetsko kulturno naslijeđe UNESCO-a i koji je noću romantično osvijetljen, baš kao i cijeli stari grad. Važna napomena: Šetajte starim uličicama samo rano ujutro ili predveče. Od 10:00 se grad puni turistima sa brodova za kružna putovanja iz obližnjeg Dubrovnika.

Bosna i Hercegovina – nema sumnje da je ova zemlja vrijedna dolaska u slučaju osoba otvorenog uma koje traže nešto novo. Gostoljubivost, prirodne ljepote, gastronomske delicije… BiH: ''Kvragu, volim te. Ali vodi računa o svojoj budućnosti.''

(akta.ba)

Тагови: