Stiže sezona požara

Kako se troši novac sa računa Vatrogasnog saveza RS?

  • 14.07.2018. 19:27

Novac sa zajedničkog računa Vatrogasnog saveza Republike Srpske ne dijeli se prema potrebama vatrogasnih jedinica. Upravo je to jedan od razloga zašto je MUP RS imao primjedbe na Planove utroška finansijksih sredstava Vatrogasnog saveza za prošlu i ovu godinu.

Vatrogasni savez Republike Srpske u posljednje tri godine raspolagao je sa skoro osam miliona maraka. Novac je prikupljen prema Zakonu o zaštiti od požara a više je nego dovoljno da se spasi sezona požara u najkritičnim opštinama. Prema analizi Vlade svake godine najkritičnije je u opštinama Istočne Hercegovine. U tim opštinima je u pravilu i najlošija oprema.

"Vatrogasne jedinice na prostoru Istočne Hercegovine uglavnom nemaju adekvatan smjštajni prostor. Nema garaža za vozila, pa je veći dio vozila parkiran napolju. U više jedinica vatrogasci nemaju propisane uniforme i opremu za zaštitu od požara. Najveći broj vatrogasnih vozila druge tehnike i opreme usljed dugotrajne požarne sezone pretrpjela su oštećenja. Veliki dio opreme i vozila na području Istočne Hercegovine je zastario, oštećen je ili je u lošem stanju", navodi Vlada RS. 

Sudeći prema planovina utroška finansijskih sredstava Vatrogasnog saveza koji su u posjedu ATV-a, a koji su bili i na uvidu Republičkog inspektorata, očigledno je da se pojedine regije poput Bijeljine, Prijedora i Gradiške favorizuju. Tome možda ide u prilog i činjenica da su Predsjednik i pojedini članovi Upravnog odbora Vatrogasnog saveza baš iz tih regija. 

Predsjednik Vatrogasnog Saveza Goran Stojaković za to ima objašnjenje. Kaže da vatrogasne jedinice Vatrogasnom savezu predoče svoje potrebe, i na osnovu tih potreba dijele se sredstva. U ovoj godini Istočna Hercegovina dobila je i više nego što je tražila, poručuje Stojaković.

"U ovoj godini smo predvidjeli za Gradišku nabavku vozila auto-ljestve. To je jedna kapitalna investicija. Ako se sjećate, mi smo 2005-2006. imali požare na stambenim objektima gdje smo imali i mrtve", kaže Stojaković.

Vlada je još u oktobru prošle godine upozorila rukovodstvo Saveza da posebnu pažnju posveti vatgorasnim jednicima u Istočnoj Hercegovini. Skupština Saveza ni do danas nije raspravljala o zaključcima Vlade RS. Ministar Dragan Lukač u međuvremnu još jednom je upozorio rukovodstvo Saveza da ne provodi zaključke Vlade. 

Analizirajući dostavljeni plan utroška sredstava sa posebnog računa Vatrogasnog saveza RS za 2018. godinu kao i "Informaciju o sporvedenim akrivnostima u vezi sa pripremama za izradu i donošenje Plana utroška sredstava sa posebnog računa Vatrogasnog saveza RS za 2018. godinu" uočava se da u dovoljnoj mjeri nije uobziren Zaključak Vlade RS koji je donesen na 149. sjednici održanoj 26.10.2017", navodi se u saopštenju MUP-a RS. 

Pojedine opštine iz Istočne Hercegovine pokušale su da traže od Saveza više novca. Njihovim zahtjevima nije udovoljeno. Dokazuju to i zapisnici sa sastanka u organizaciji Republičke uprave Civilne zaštite iz aprila ove godine. Predstvanici Vatrogasnog saveza nisu se odazvali pozivu na sastanak.  

Darko Krunić, načelnik opštine Ljubinje je rekao da je opština Ljubinje htjela da traži veću sumu novca od Vatrogasnog saveza RS, oko 250 hiljada maraka, ali da im je sugerisano od strane Saveza da ako budu tražili toliki iznos neće dobiti ništa.

"Ne, ne to nismo rekli. Mi smo samo imali kontra slučaj da jedinica lokalne samouprave nije tražila, pa smo mi npr. zvali da traže", kaže Stojaković.

Da Vatrogasni savez troši novac neracionlano slažu se i u Republičkoj inspekciji za zaštitu od požara. Za rad Saveza dali su negativnu ocjenu konstatujući da pojedinci iz vrha Saveza rade pristrasno forsirajući pojedine opštine. Do tada, ljetnu sezonu požara stanovništvo Istočne Hercegovine dočekuje u strahu. Svaka sezona požara je gora, a većinom zavise od hrabrosti i entuzijazma vatrogsaca koji rade sa prastarom opremom.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.