Prijedor

"Kako je bilo, dobro je": Premijer obišao poplavljena područja

  • 15.05.2019. 19:08

Čizme na noge, pa u obilazak poplavljenih naselja. Premijer Republike Srpske došao je da lično od gradonačelnika Prijedora čuje kakva je situacija. Noćas je bilo kritično, danas je puno bolje. 

Pogled sa mosta na Sanu možda na prvu ne obećava, ali je rijeka u opadanju. Kiša ne pada, a mirnije je i uzvodno. U naselju Tukovi potporni zid je odradio veliki posao i spasio sve kuće tik uz rijeku. Sreće nisu imali u Gomjenici. U tom naselju sinoć je podivljala istoimena rijeka. Nabujala, brza i u porastu, nosila je sve pred sobom. Prelila se preko nasipa, ušla u kuće i prekinula putnu komunikaciju. Nekoliko časova bilo je kritično a onda je krenula, polako, da opada. Nekima je ova poplava gora od one prije pet godina. 

- Ja sam podigao dosta stvari ali nisam mislio da će biti ovolika. Ovo je najveća poplava do sada. Neke stvari su uhvatile, mislio sam da neće biti, digao sam za 30 cm koliko je obično bilo ali sada je ušla 50. Šta bi, život ide dalje, kažu građani.

A dok se ne povuče voda, mnogi će morati da idu čamcem. Dio Gomjenice je odsječen.

- Jedini je način čamac. Juče sam ja pokušao nasipom ali sam došao do polovine jer sam vidio da prelijeva preko nasipa i morao sam se vratiti. 

- Voda je prelijevala na četiri lokaliteta preko nasipa. To je išlo nekontrolisano na ovu stranu, dakle, desna strana korita Gomjenice. 

Dok su se neki pitali šta je, drugi su se sjetili nasipa na prijedorskom ribnjaku. Pojavile su se čak i informacije da je probijen što su nadležni demantovali. Objasnili su šta se desilo i zbog čega je Gomjenica naglo podivljala. Sve je gradonačelnik rekao i premijeru. 

"Nama je ovdje bio problem pošto iz ribnjaka se izlijeva dosta vode, oni su bili prepunjeni noćas, pa su morali otvoriti klapne da ne bi nastali kakvi akscesi, a to je nas najviše zbunilo noćas. Ne možeš vidjeti u mraku šta se dešava, sve rijeke polako padaju ali Gomjenica koja izlazi izribnjaka i dalje raste i plavi ova naselja", kaže Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

I onda su se bacile karte na sto. Ribnjak je sada propalo privatno preduzeće u vlasništvu banke. Tamošnji nasipi se ne održavaju i to hitno mora da se rješava, rekao je Đaković. Rekao je premijeru i da zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa nije završen dio odbrambenog nasipa u Gomjenici, zbog čega je mnogo kuća ponovo pod vodom. I tu je Radovan Višković prelomio. 

"Da nađemo rješenje, ako treba vlada da donese odluku da proglasi tih 30 metara nečije zemlje opštim dobrom mi ćemo to proglasiti i nasip ćemo uraditi ma šta to značilo a oni koji ne budu zadovoljni tim naknadama koje im po zakonu budu ponuđene oni će moći u sudskom postupku da traže svoja prava ali time neće moći da zaustave izvođenje tih radova", kaže predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković. 

Ne može nečiji komad zemlje da bude toliko vrijedan da zbog njega svi ispaštaju, kaže premijer i takva situacija se u budućnosti, uvjerava, nikome neće dozvoliti. Kaže da će tražiti od ostalih načelnika i gradonačelnika da prijave ovakve ili slične probleme Vladi koja će donijeti odluke o proglašenju opšteg interesa.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок