Kako Božić proslavljaju u drugim zemljama

  • 07.01.2020. 08:06

Još neke zemlje koje proslavljaju Božić 7. januara su Bjelorusija, Egipat, Etiopija, Gruzija, Rusija, Ukrajina...

RUSIJA: Na praznik porodica se okuplja oko trpeze, na kojoj se nalazi 12 vrsta jela u čast dvanaestorici apostola. Bijela tkanina se koristi na stolovima za večeru koja u nekim zemljama simbolizuje čistoću. Slama se takođe stavlja po stolovima i ona simbolizuje jednostavnost i skromnost Hristovog rođenja. Rusi badnjak nazivaju sočeljnik, po riječi sočivo, jelu koje je obavezan dio prazničnog ručka.

BJELORUSIJA: Proslava Božića u Bjelorusiji, u kojoj ima više od 1.100 pravoslavnih hramova, fokusirana je na učestvovanju u liturgijama, posjeti vašarima i dijeljenju slatkiša. Večera za Badnje veče počinje pojavljivanjem prve zvijezde na nebu, nakon čega se stavlja slama ispod stolnjaka i iznosi jelo. Jedan od najraširenijih božićnih običaja je ­da žene obilaze domove i pjevaju koljadke, što je paganski običaj kojeg Bjelorusi nisu htjeli da se odreknu, već su ga vezali za Božić.

GRUZIJA: Gruzini na ovaj dan idu na Alilo, masovnu šetnju ulicama, pri čemu su obučeni u posebnu svečanu odjeću. Pri tome, čestitaju jedni drugima praznik i dijele najmlađima slatkiše. Božićna jelka (čičalaki) napravljena je od mekanog materijala, a njene grane su “ukovrdžane”. Ponekad se umjesto nje može vidjeti grana lješnika koja je oblikovana kao drvo života i ukrašena slatkišima i voćem.

UKRAJINA: Kada djeca na nebu ugledaju istočnu zvijezdu, koja podsjeća vjernike na Tri mudraca, u domovima počinje sveta večera. U kuće se unosi pšenica, što je star običaj nazvan diduh (djedov duh). Nakon što se svi ukućani pomole, domaćin kaže: “Hrist je rođen”, na šta od porodice dobija odgovor: “Slavimo ga”. Slijedi obrok čiji su neizostavni dijelovi boršč, četvrtasta kutija domaćeg pudinga, mlijeko, knedle sa pečurkama ili kupusom i krompirom.

ETIOPIJA: Proslava Božića u Etiopskoj pravoslavnoj tevahedo crkvi naziva se Gana, a prethodi joj dan posta. Na dan Božića hrišćani oblače bijelu odjeću, a mnogi se odlučuju da tog dana nose tradicionalnu odoru šama, napravljenu od pamuka i ukrašenu svijetlim prugama pri krajevima. Obilježavanje Gane počinje u četiri časa ujutro, a ove svečanosti praćene su igrom dječaka sličnom hokeju koja se, takođe, zove gana.

EGIPAT: Oko 15 odsto stanovništva ove afričke zemlje spada u hrišćane, a većina ovog dijela populacije spada u Kopte, koji Božić proslavljaju u januaru. Kao i kod većine drugih naroda koji proslavljaju ovaj praznik, on je kod Kopta dan radosti i ljubavi, druženja i poštovanja, pa se vjernici u svojim domovima okupljaju kako bi ga zajedno proslavili.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина