Sve spremno

Kada će biti legalizovana upotreba kanabisa u medicinske svrhe u BiH?

  • 01.08.2019. 20:20

Sve je spremno za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, ali proces tapka u mjestu jer nije formirana vlast na bh. nivou - poručio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Na posljednjem sastanku Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, dogovorene su zakonske izmjene koje bi omogućile proizvodnju i promet supstanci koje mogu da se koriste u medicinske svrhe, kaže Šeranić.

"Komisija koja je radila na pripremi tog prijedloga je komisija interdisciplinarna, predstavnika i iz Federacije BiH i iz Republike Srpske, predstavnika stručnjaka, koji su pripremili izmjene i dopune zakona. Ja apelujem da se prije svega to zakonsko rješenje uputi, na neki način se tim ljudima omogući da steknu pravo na korištenje kanabisa u medicinske svrhe", istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Medicinski radnici u Republici Srpskoj su upoznati o blagotvornom djelovanju kanabisa na zdravlje ljudi, naročito onih u terminalnim fazama malignih oboljenja. Milica Lovrić, poslanik u parlamentu Srpske i šef kardiologije u bijeljinskoj bolnici ističe da će podržati svaku inicijativu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe - ali da treba biti oprezan i sistemski kontrolisati njegovu distribuciju i potrošnju.

"Kanabis je supstanca koja usporava metabolizam, i na taj način usporava sve tumorske ćelije u njihovoj mitozi, te stoga ima svoj opravdani efekat u svojoj medicinskoj primjeni. Takođe, kanabis smanjuje bol u terapijskom opsegu, i dovodi do smirenja", rekla je Milica Lovrić, šef Odsjeka za kardiologiju, JZU Bolnica "Sveti Vračevi", Bijeljina.

Kanabis za medicinsku upotrebu je legalizovan u većini evropskih zemalja, a tamo gdje nije - legalizacija je u toku. Njegovo korišćenje u BiH je dobilo zeleno svjetlo u Savjetu ministara prije tri godine - ali zakon se još čeka. Banjalučani ovu odluku prepuštaju struci.

"Mislim da bih to prepustio nekim naučnim istraživanjima, ako se ustanovi da ne šteti ljudima, i da ima neke koristi, da bi se trebalo glasati i uvesti to".

"Pa nisam za to. Jednostavno što bi to neko možda čak i zloupotrebio, bolje za sad neka ostane ovako kako jeste".

"Ako medicina ispita to, moje mišljenje je da to nije opasno toliko", kažu građani.

Mnoga istraživanja govore u korist marihuane kao sredstva protiv bolova, ali postoje i pacijenti koji ne reaguju na kanabis, poručuje Nenad Stevandić. Poslanik u bh. parlamentu i zamjenik direktora UKC-a Republike Srpske kaže da smo mi na naročito teškom terenu po pitanju opijata.

"Ukoliko se krene tim putem, a ja ne mogu u ovom momentu da se opredijelim da li sam za ili protiv - onda to mora da bude u strogo kontrolisanim medicinskim uslovima, jer sve što je na Balkanu u 'sivoj zoni' je odmah predmet kriminala i manipulacija", rekao je Nenad Stevandić, zamjenik direktora UKC Republike Srpske.

Udruženja teško oboljelih u BiH su se nedavno ovim povodom obratila bh. vlastima. U otvorenom pismu, kažu da teško bolesni na crnom tržištu nabavljaju kanabisovo ulje po cijeni i do 1.000 evra, a da je neke muka natjerala da sve rasprodaju, kako bi mogli da se liječe.

Тагови:
  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм