Šefika Garanović

Kad nije u školi, srednjoškolka iz Zenice zarađuje vozeći kamion

  • 10.10.2019. 22:52

Ima i onih koji kažu da to nije posao za djevojku, ali mi to ne smeta, kaže Garanović.

Srednjoškolka iz Zenice Šefika Garanović izazvala je oduševljenje na društvenim mrežama kada je obznanila da vozi kamion. Objavljujući fotografije s kamionom, prevozeći ture, Garanović ruši predrasude i prkosi stereotipima.

Podrška roditelja

Kako je ispričala za “Dnevni avaz”, za kamion se zainteresirala još u djetinjstvu, gledajući svog oca kako vozi i radi taj posao.

"Na početku je to bilo samo ushićenje i znatiželja. Ali, kako sam odrastala, preraslo je u želju da i ja vozim kamion i ona mi se ubrzo ostvarila. S velikom radošću dočekala sam punoljetstvo i polaganje vozačkog ispita", govori ona.

Ističe da se nije dvoumila za koju će kategoriju polagati te da je dobila sve pohvale ispitivača za sposobnosti koje je pokazala na ispitu. Ističe da je sve vrijeme uživala veliku podršku roditelja i prijatelja, koja joj je mnogo značila.

"Naravno, ima i onih koji kažu da to nije posao za djevojku. Ali, meni to ne smeta, jer svako ima svoje mišljenje. Međutim, podjele na muško-ženske poslove su mi apsurdne. Mnogi su muškarci, naprimjer, uspješni kuhari. Uprkos svemu, imam cilj i idem ka tome da budem uspješna i najbolja u onome što radim", kaže ona.

Kamionom radi povremeno, jer još ide u školu, ali svaki trenutak slobodnog vremena iskoristi da vozi, savlada nove izazove i dodatno napreduje i uči. Ne krije da je svaka vožnja novi izazov sam po sebi te da su svi njeni planovi vezani upravo uz kamion.

Vjera u sebe

"Ne želim se odvajati od ljubimca i raditi ću ono što najbolje znam – voziti kamion. Vjerujem u sebe i nadam se uspjehu u svemu ovome", optimistična je Zeničanka.

Uspješno zamijenila gumu

Iako je vožnja kamiona sama po sebi izazov, Garanović nam otkriva i neobične situacije u kojima se našla, a iz kojih je izašla kao pobjednik.

"Kada sam tek počela voziti ture, dogodila mi se situacija da mi je pred dolazak na lokaciju pukla guma. Iako sam bila sama, to nije poljulalo moje samopouzdanje, snašla sam se. Primijenila sam znanje koje imam i uspješno zamijenila gumu", kaže ona.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)