Godišnjica od formiranja jedinice

Jurišni odred Vlasenica prešao junački put u odbrani Srpske

  • 15.09.2018. 19:23

"Danas smo ovdje da se ispod zastave Jurišnog odreda Vlasenica VRS prisjetimo herojskog puta u odbrani Republike Srpske i srpskog naroda na njegovim vjekovnim ognjištima. Svi mi koji danas živimo u miru i slobodi, s dubokim poštovanjem i vječnom zahvalnošću njegujemo sjećanje na njihovu žrtvu," rekao je prvi komadant elitne jedinice jurišnog odreda Vlasenica Miroslav Kraljević. 

"Na ponos svih nas građana Vlasenice i cijele regije danas obilježavamo 26 slavnih godina kada je osnovana ova elitna jedinica, koja je svojim doprinosom borcima koji su nju činili spasila srpski narod na ovom prostoru," kaže kraljević.

U ime predsjednika Republike Srpske, narodni poslanik Radovan Višković odlikovao je Jurišni odred Vlasenica Karađorđevom zvijezdom drugog reda. 

„U samoj odluci u odlikovanju piše da je to elitna jedinica VRS, znači niko to nije napisao slučajno, ni pro forme radi  nego, ti ljudi su bili takvi, oni su bili izabrani iz svih jedinica VRS na ovim terenima, znači oni najbolji,“ rekao je Višković.

Kroz jurišni odred prošlo je oko 710 boraca. U različitim periodima jedinica je brojala od 130 do 160 vojnika.