Profesor doktor Dejan Jović

Jović: EU je odgovor na pitanje: Kuda dalje?

  • 07.05.2019. 18:13

Evropska unija nije jedina mogućnost da se postigne dugoročna stabilnost, prosperitet i demokratizacija na teritoriji Zapadnog Balkana, ali je to još uvijek najbolji način. Naravno, postoje alternative i njih ne bi trebalo isključivati, ističe profesor doktor Dejan Jović, eminentni politikolog, vrstan poznavalac političkih procesa na Balkanu. 

"Trebalo bi razmišljati o tim alternativama, a to je možda primjerice, dogovor između drugih velikih igrača, ali u tom slučaju bojim se da bi pozicija samih zemalja o kojima se radi bila mnogo slabija, jer ipak ulaskom u EU ili barem šansom da mogu ući u EU one postaju na neki način ipak subjekti velike igre u međunarodnim odnosima ,a ne samo subjekti", kaže Dejan Jović, profesor.  

Evropska unija griješi kada odugovlači sa proširenjem i postavlja nove prepreke. Trebalo bi da se unija proširi sada kada može, a ne da se čeka neko drugo vrijeme, koje će možda manje ići na ruku i kandidatima i samoj uniji, kaže Jović.   

"EU bi trebala biti mnogo realističnija i ne očekivati promjenu vrijednosti do kojih je vrlo teško doći kod zemalja kandidata nego gledati geostateški, geopolitički znači spriječiti da te zemlje postanu poligoni za sukob  drugih aktera- Rusije, Kine, Turske, SAD... To je nerealno i nerazumno da EU toliko odugovlači.”  

Jović je neko od koga imate šta čuti i naučiti, pričaju studenti, koji su sa velikim interesovanjem pratili predavanje. Istovremeno malo stručnjaka se može pohvaliti da uživa jednako poštovanje u politički uzburkanom regionu, a pritom sa lakoćom izlaže za mnoge politički teške teme.  

"Pored tako akademske uspješne karijere koja traje od Glazgova, Zagrebu, Beogradu, treba reći da je Jović vrlo aktuelan u političkom životu, on je na Srpskoj listi za Evropske izbore“, kaže student Marko Lončar.

EU je dakle najbolja varijanta za Zapadni Balkan i odgovor na pitanje: Kuda dalje. Stoga bi i EU  trebalo da ima u vidu da  su sve te zemlje, kandidati za uniju,  u daleko lošijem stanju, od onih koje su već dio unije i da spusti za sada izuzetno visoke kriterijume.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)