Virusolog

Jovanović: Virus mutira dva do tri puta mjesečno

  • 24.02.2021. 08:10

Virusolog Tanja Jovanović rekla je za RTS da ćemo sigurno godinama biti zaštićeni poslije preležane infekcije ukoliko je inficirana imunokompetentna osoba – osoba koja može da stvori imunološki odgovor. 

Nauka pokazuje da je osoba koja je preležala kovid u stvari zaštićena od infekcije istom varijantom virusa, ukazala je Jovanovićeva.

Nalazimo se u situaciji sa sve više vakcinisanih, ali raste i broj zaraženih koronavirusom.

Prof. dr Tanja Jovanović, virusolog, rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici, da smo virus dobro upoznali i znamo kako se prenosi, a ono što je dovelo do povećanja broja oboljelih je nepoštovanje mjera.

"Ne postoji odgovornost ni na individualnom ni na kolektivnom nivou, i sve dok se ovako ponašamo, broj oboljelih će rasti", istakla je Jovanovićeva.

"Upoznali smo virus korone, on je sekvenciran kompletno, upoznali smo patogenezu virusne bolesti, kako virus može da se širi po organizmu, koji ishodi virusne infekcije mogu da budu, kako da dijagnostikujemo bolest, koji su testovi najbolji za dijagnostiku a koji za prognozu infekcije, tako da mi i dalje pratimo virus i promjene", kaže profesorka.

Prema njenim riječima, ono što je interesantno za koronavirus, on spada u grupu virusa koji ne mutiraju tako često: dvije do tri mutacije mjesečno. To je virus koji ima veliki genom, sastavljen je od 30.000 strukturnih jedinica i među njima se dešavaju dve do tri promjene u toku mjeseca.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.