U zemlje EU

Još se čeka na zeleno svjetlo za izvoz crvenog mesa iz BiH

  • 09.12.2018. 19:30

Izvoz govođeg, kozijeg i ovčijeg mesa iz BiH u zemlje Evropske unije još će da pričeka. Od Evrpske komisije je još u septembru zatraženo zeleno svjetlo za izvoz, ali odgovora još nema.

Domaći proizvođači i uzgajivači više ne mogu da čekaju. Farme su prepune, mi uvozimo od drugih, a ništa ne možemo da izvezemo, kažu iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske. Zato najviše krive Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

"U Evrpsku uniju bi puno značilo da se izvozi meso, naročito juneće. Jer tamo imamo kupce za zadnju četvrt, kupce sa većom ekonomskom moći i to bi mi mogli odavde skuplje prodati a prednju četvrt bi mogli ovdje prodati koju sada uvozimo iz Evropske unije po sniženim cijenama. To je jedna neravnopravnost tu treba zauzeti stav da koliko oni nama izvezu mesa, da imi njima imamo pravo toliko izvesti", istakao je Ranko Sarajlić, Udruženje poljoprivrednih proizvođača RS.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH kažu da je dosta toga već urađeno, ali da je ostalo još posla kako bi izvoz bio odobren. Trenutno, kažu, popunjavaju upitnik o proizvodnji i sistemima kontrole koji su dobili od Evrpske Komisije. 

Nakon što je Evropskoj komisiji poslat zahtjev za izvoz crvenog mesa iz BiH u Evropsku uniju, ostaje još samo da neko iz Komisije dođe i izvrši kontrolu službenog sistema kontorle koji je uspostavljen u BiH. Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH kažu da ostaje samo da se nadaju da će neko i doći. 

A prije nego što dođu mora se poboljšati sistem obilježavanja i kontrole kretanja životinja. U BiH to još uvijek nije upotpunosti sprovedeno, kao što nisu ni zahtjevi za pitanje bolesti goveda zvane kravlje ludilo.

"Nadamo se da će Evropska komisija, u skladu sa svojim procedurama rada, planirati posjetu Direktorata za zdravlje i hranu, analize i revizije koji bi izvršili kontrolu sistema službenih kontrola u BiH u toku 2019. godine. Kada je riječ o odobravanju izvoza ove vrste roba sa aspekta veterinarstva nema većih razlika u odnosu na ostale robe. Osnovni princip je isti, i on podrazumjeva efikasan sistem službenih kontrola koji omogućava Kancelariji za veterinarstvo BiH da pruži potrebne garancije Evropskoj komisiji kada je riječ o ispunjavanju svih zahtjeva kako to zahtjeva EU legislativa", istakli su iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Da bi sve to bilo moguće realizovati, potrebno je sačiniti i nulti popis goveda, kažu iz Kancelarije za veterinarstvo BiH. Realizacija "nultog popisa" goveda planirana je za prvu polovinu 2019. godine.

Тагови: