Rak rana brojnim ustanovama

Još se čeka na novi zakon o javnim nabavkama BiH

  • 12.02.2019. 19:23

Još se čeka na usvajanje novog zakona o javnim nabavkama BiH, koji je već dugo rak rana brojnim ustanovama. 

Na nedostatke zakona dugo upozoravaju i u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, koji se proteklih dana našao na udaru pojedinica i medija zbog problema sa javnim nabavkama, konkretno, pelenama na čiji kvalitet su se neki požalili. Problem je u zakonu, kažu u Fondu, koji prednost daje jeftinijem a ne kvalitetnijem ponuđaču. 

"Ovaj ograničavajući faktor Zakona o javnim nabavkama BiH, ne bi smio biti presudan u javnim nabavkama u zdravstveno sistemu, jer je cilj da pacijenti koji se liječe dobiju najbolji mogući lijek i najbolja moguća medicinska sredstva koja su u tom trenutku registrovana na tržištu BiH. Manjkavosti ovog zakona su se najbolje pokazale na posljednjem primjeru, odnosno kod izbora pelena, jer je Fond zbog ograničenih zakonskih mogućnosti, morao da izabere onog dobavljača koji je imao najbolju ekonomsku ponudu", kažu iz FZO RS.

Problem je i to što se medicinska sredstva i lijekovi ne mogu detaljnije opisati jer zakon štiti konkurenciju. Rezultat toga je to što tenderski uslovi budu uopšteni, a prijavu može da pošalje svako. Još veći je problem sa žalbama koje obaraju tendere. O svemu na kraju odlučuje Kancelarija za razmatranje žalbi koja, kažu pravnici, često usvaja i ukida žalbe bez ikakvog standarda.

"Tenderi se često spominju kao glavni izvor raznih koruptivnih radnji, izvlačenja para i zbog toga imamo te probleme da su tenderi često namješteni da se procedure ne poštuju prilikom izbora ivođača i tada nastaje haos", kaže Krstan Simić, pravnik.

Posljednjih godina bilo je i nekoliko intervencija Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o javnim nabavkama BiH iz 2014. godine. Na pripremi novog akta prošle godine radila je radna grupa koja je utvrdila prvu verziju nacrta zakona. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH ostavljen je Agenciji za javne nabavke BiH. Iz Savjeta ministara danas su kratko poručili da Zakon nije na dnevnom redu.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.