Socijalni partneri se još nisu izjasnili

Još nema stava o predloženom opštem kolektivnom ugovoru

  • 28.05.2019. 19:58

Socijalni partneri još se nisu izjasnili o predloženom tekstu novog opšteg kolektivnog ugovora u Republici Srpskoj. Zvanični stav trebalo je da zauzmu sredinom maja ali to se još nije desilo. Sve oči uprte su u Uniju udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Nakon što oni kažu šta imaju o opštem kolektivnom ugovoru i ostali socijalni partneri će moći da kažu kako i šta dalje. Poslodavci poručuju da bi više detalja trebalo da imaju u petak.

"31. maja ćemo imati skupštinu Unije udruženja poslodavaca, između ostalog, razamtraćemo tekst i opšteg kolektivnog ugovora i zauzeti stav kada je u pitanju zaključivanje opšteg kolektivnog ugovora", izjavio je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Poslodavci su ranije poručili da nemaju previše zamjerki na predloženi tekst opšteg kolektivnog ugovora. Regres je bio kamen spoticanja u pregovorima ali im je prihvatljiva predložena opcija po kojoj se prediviđa isplata regresa radnicima, ali bez plaćanja poreza i doprinosa. Iz Vlade i danas poručuju da po pitanju regresa jesu popustili jer, kako kažu, to je bila najprihvatljivija varijanta za sve strane.

"Mi smo samo jedan od potpisnika tog kolektivnog ugovora, prema tome mi čekamo izjašnjenje i ostalih socijalnih partnera i Vlada je tu iznijela svoj stav", naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

"Još nismo dobili saglašenje svih socijalnih partnera, čekamo da se to desi i poslije toga ćemo više moći da kažemo o tome kada dobijemo njihove stavove o opštem kolektivnom ugovoru", rekao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

I u Savezu Sindikata Republike Srpske čekaju da se oglase poslodavci. Nemaju još informacije šta bi poslodavci mogli da prihvate a šta ne, poručuje Ranka Mišić. Kako kaže, nakon sjednice predsjedništva Unije udruženja poslodavaca znaće se imamo li opšti kolektivni ugovor ili ne.

Pregovori o opštem koletivnom ugovoru traju duže od dvije godine. Na posljednjem sastanku najviše su približeni stavovi po pitanju regresa koji bi radnicima trebalo da bude isplaćen u visini najniže plate, bez poreskih opterećenja za poslodavce. 

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина