Ravno

Još nema normalnih uslova u srpskim povratničkim selima

  • 18.09.2020. 19:17

Svi uslovi za normalan život u srpskim povratničkim selima na području fedralne opštine Ravno još nisu stečeni. Najteže je u onim najudaljenijim. Selo Šćenica je na samoj granici sa Hrvatskom, preko brda su more i Evropska unija a u Šćenicu tek sada stižu prvi metri asfaltnog puta. Mještani kažu da su konačno zadovoljni.

"Znači puno i previše znači, jer naši ljudi hoće da se vrate svojim domovima da nešto urade za sebe. Ovo znači sve, ako je u pitanju put ili struja to je najosnovnija stvar koja je potrebna svakom čovjeku", kaže Slavko Miljak, selo Šćenica.

Bez obzira na teške uslove života u Šćenici stalno živi pet povratničkih porodica, veći je broj onih koji tu dolaze povremeno. Srpski predstavnici u opštini Ravno vjeruju da će sa boljim usovima biti još onih koji će obnoviti svoje kuće srušene i spaljene u prošlom ratu. Za ovaj asfaltni put do Šćenice opština Ravno izdovojila je 180.000 maraka a sve uz podršku koja je stigla iz Trebinja.

"Svakako ovome su veliki doprinos dali Elektroprivreda Republike Srpske i Elektroprivreda Herceg-Bosne, njihova dobra saradnja nama je olakšala da odobrimo ova sredstva. Svakako ono što je važno jeste potpisivanje sporazuma između grada Trebinja i opštine Ravno", kaže Pero Sredanović, potpredsjednik Skupštine Ravno.

I dalje ima sela bez asfalta i struje i to će se rješiti jer  u pomoć priskače i Vlada Republike Srpske kažu povratnici.  U ovom kršu stanovništvo mahom živi od stočarstva i pčelarstva.

"Grad Trebinje ali i opština Ravno pomažu podsticajima i subvencijama i stočarstvo i pčelarstvo", kaže Stevo Putica, odbornik u Skupštini Ravno ispred srpskog naroda.

U proteklom ratu stradalo je 57 srpskih sela, tada je sve sravljeno sa zemljom a ugušen je svaki uslov za normalan život. Povratak jee ovdje kasno krenuo pa i sada traje.

Ova srpska povratnička sela koja pripadaju federalnoj oštini Ravno od Trebinja su udaljena više od 40 kilometara. Malobrojni mještani do svojih rodnih kuća dolazili su lošim putevima. 

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина