Centar za socijalni rad Banjaluka

Joldžić: Problem je kako omogućiti kontakte razvedenih roditelja sa djecom 

  • 17.07.2018. 18:24

Irena Joldžić, direktorica Centar za socijalni rad Banjaluka u emisiji "5do7" ATV kaže da im je najveći izazov kako riješiti kontakte razvedenih roditelja sa djecom.

Taj problem se javlja na svakon našem jutarnjem sastanku, jer kontakti se ne ostvaruju. Kada se dvoje ljudi razvodi, a imaju maloljetnu djecu Centar za socijalni rad je zadužen samo za djecu, da radi sve u interesu djeteta. Tu se roditelji dogovarju ko će voditi računa o djeci. Sporazumno se oni dogovore, odu na sud i razvedu se. U sudskoj presudi imate kome je dodjeljeno starateljstvo, kao i alimentacija, koju će plaćati drugi roditelj za izdražavanje djeteta," pojašnjava Joldžićeva

Ona dodaje da se kasnije pojave problemi, jer roditelji nisu rješili svoje međusobne odnose, emotivne priprode ili neke druge, i da onda dođe do toga da staraoc ne dozvoljava drugom roditelju da viđa djete.

"Jednostavno, koriste djecu kao oružje. To nam je jedan gorući problem, zato što roditelji ne vode računa o svome djetetu. To nije roditelj, jer on treba da gleda šta je za njegovo djete najbolje. Roditelji se moraju dogovoriti i moraju da u potpunosti učestvuju u psihološkom i u bilo kom drugom razvoju svog djeteta. Imamo desetak takvih slučajeva koji se svako jutro spominjemo u našim sastancima, zbog neostvarivanja kontakta," kaže Joldžićeva.

Kako kaže u okruženju je za takve slučajeve nadležan sud. 

"Ako se to ne ispoštuje sud ima mehanizme kako da to rješi. Međutim kod nas taj problem nije riješen zakonski tako da ćemo sada ići u procedure da se izmjeni porodični zakon, kaže Joldžićeva.

Ona ističe da centar odradi sve, socijalni radnik prvo priča sa jednim roditeljem, pa sa drugim roditeljem i pokuša da dođe do nekog sporazuma. 

"Ako i dalje nema rezultata idu timovi za pripravniost, koji su aktivini 24 sata, oni odlaze na kontakt. Krajnja mjera, koja može da se primjeni je izuzimanje djece od staraoca i davanje na starateljstvo drugom roditelju, dok se oni ne dogovore, jer trošimo dosta vremena i djeca budu indukovana od strane roditelja koje je njihov staraoc i izgubi se kontakt između djece i drugog roditelja," navela je Joldžićeva.


 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.