Jeste li sujevjerni? Psiholozi kažu da je to posljedica straha i neznanja

  • 14.09.2019. 11:30

Crna mačka, prolazak ispod merdevina, prosipanje i bacanje soli, kucanje u drvo ili dobro poznate rečenice ako svrbi nos, ljutićeš se, usne ljubićeš se, a ako zasvrbi dlan biće novčani dobitak.

Koliko puta to svakodnevno čujemo ali kada je riječ o sujevjerju prvo mjesto zauzima upravo petak 13 koji svoju lošu  reputaciju vuče već stotinama ili čak hiljadama godina unazad. 

U hrišćanskoj tradiciji se ovaj broj vezuje za 13 gostiju na Tajnoj večeri i to da je Isus razapet na krst u petak, a tu je i vjerovanje  da je taj 13. gost na večeri izdao Isusa.

U numerologiji se broj 12 smatra kompletnim i reflektuje mjesece u godini, broj časova u satu, 12 bogova na Olimpu, 12 Isusovih apostola i 12 horoskopskih  znakova, dok se 13 kao sledeći u nizu smatra baksuznim i remeti koncepciju savršenstva broja 12. 

Koliko je strah od petka 13 ali i broja 13 prisutan govori i činjenica da on ima svoj stručni naziv pa se tako strah od petka 13. naziva frigatriskaidekafobija, a triskaidekafobija je stručni naziv fobije od broja 13. 

Sujevjerje kao i mnoga vjerovanja prisutna su i našem narodu pa tako trebinjcima nije potrebna vremenska prognoza. Da će pasti kiša i da će zima proći, južnjaci znaju po jedinoj planini u ovom gradu Leotaru. 

Sedam snjegova na Leotaru nije jedino vjerovanje južnjaka. Trebinjci kažu da se ne valja šišati utorkom, pa su tako frizerski saloni u Trebinju utorkom prazni. Da će biti kiše stanovnici najjužnijeg grada  u Srpskoj znaju dva dana ranije, a tom im javi isto Leotar ali uz pomoć kamenog mosta. 

Među stanovnicima Srpske mišljenja su podijeljena. Jedni misle da im petak 13 donosi nesreću dok drugi tvrde da im taj dam ništa ne znači. 

Psiholog Aleksandar Milić smatra da je sujevjerje posljedica neznanja, straha i nesigurnosti. Kaže da i u obrazovnim istitucijama postoje mnoge kontadiktornosti ali i da treba razlikovati praznovjerje od duhovnosti.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић