Do kraja ostalo još nekoliko dana

Jesenja sjetva u Srpskoj otežana zbog vremenskih uslova

  • 20.10.2018. 19:27

Do završetka jesenje sjetve ostalo je nekoliko dana. Dok su mnogi čekali kišu, Ranko Sarajlić iz Laminaca kod Gradiške danas će zasijati preostalih nekoliko dunuma pšenice. Ozime kulture teško je sijati na suvoj zemlji, kaže ratar iz Lijevča Polja, ali smatra da je veća šteta čekati da kiša padne. 

"Sjetva je protekla otežano, zato što je suho zemljište, nema padavina ovih dana. Ali je ipak dobro da se to zasije, kako bi dočekalo zrno kišu, i kakao bi moglo što prije ponići.  A podsticaji su u ovog godini bili na jednom dobrom nivou. Obećano je i nešto dodatnih, da li će biti ili neće, ne znam.. pošto je ovakva godina kakva je, bila je jako nepovoljna godina za uzgoj pšenice u pogledu kvaliteta i prinosa", kaže Ranko.

Da nije podsticaja mnistarstva poljoprivrede Republike Srpske, ništa ne bih ni posijao, priča Sarajlić. Zato je ove godine obradio oko 80 hektara zemlje, a već iduće godine, kaže na toj zemlji rodiće polja zlatne pšenice.

Tanjiranje, podrivanje, pa ponovo tanjiranje, a onda sjetva. Na imanju Sarajlića sve je spremno za završetak ovogodišnje jesenje sjetve. U idućoj godini kažu očekuju prinose pšenice, od 6 do 7 tona. 

Prema procjenama resornog ministartsva u jesenjoj sjetvi ove godine biće zasijano skoro 66 hiljada hektara pšenice, raži, ječma, zobi i uljane repice. Pšenice će biti najviše, dok će se mnogi ratari po prvi put oprobati sa uljanom repicom. 

"Ono što je bitno napomenuti, je da će ministarstvo i dalje zadržati mjeru regresiranog dizela, odnosno, koje imaju samo proizvođači u Republici Srpskoj. Odnosno, ono 60 pf umanjenja od maloprodajne cijene na benzinskim pumpama. I ono ograničenje naravno ostaće 100 litara po hektaru. Dakle proizvođači mogu i u idućoj godini računati na istu mjeru podrške kad je u pitanju regresirani dizel", rekao je Aleksandar Macanović, portparol ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.  Iduće godine očekuje se oko 286 hiljada tona ozimih kultura u vrijednosti od oko 89 miliona maraka. Zavisno od vremenskih uslova, u idućoj godini očekuje se oko 180 hiljada tona pšenice.

Тагови: