Vlada Republike Srpske

Jeftinije notarske usluge za socijalno ugrožene

  • 01.08.2018. 19:28

Notarske usluge biće jeftinije za 50 odsto za socijalno ugrožene kategorije stanovništva - odlučila je Vlada Republike Srpske. Izmjenom uredbe o notarskim naknadama, sedam različitih socijalnih kategorija će notarske usluge plaćati po duplo manjoj cijeni. Notari kažu da su oni sami inicirali ovu ideju.

"Ideja o ovome je prvo potekla od Notarske komore, u smislu da se djeca koja boluju od rijetkih i neizlječivih bolesti oslobode određenih pravnih poslova, naknada za određene pravne poslove, pa je onda to prošireno i na druge kategorije," rekla je Slada Ivelić, predsjednik Notarske komore Republike Srpske

Popust će moći da koristi nekoliko kategorija, ali to neće važiti baš za sve notarske usluge. Ako se radi o poslovima kojima se stiče materijalna korist ili imaju veze sa privrednim društvima, kao i u slučajevima kada nije neophodan angažman notara - neće biti smanjenja cijene. Iz  ministarstva pravde ocjenjuju da su na ovaj način spriječili moguće zloupotrebe.

"Da bi se ostvarilo ovo pravo, neophodno je da lica notaru prilože dokumentaciju kojom dokazuju svoj status. 2.33Naglašavam da je ovo po prvi put da se u Republici Srpskoj u notarijatu uvode olakšice za socijalne kategorije, a to je rješenje koje postoji u uporednom pravu u susjedstvu, u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj," kaže Jelena Vukadinović, pomoćnik ministra pravde Republike Srpske.

U banjalučkom Udruženju invalida pozdravljaju odluku Vlade, ali ocjenjuju da bi bolje bilo da je obuhvatila korisnike tuđe njege i pomoći.

"Mi još uvijek nemamo ličnu invalidninu regulisanu zakonom. To je nešto što je odlukom Vlade regulisano - isto kao i ovo - do kraja godine, i mislim da bi bilo puno bolje da je stavljeno da su to civilni invalidi koji ostvaruju pravo na tuđu njegu i pomoć, jer to je nešto što već imamo u zakonu, što nam nije nepoznanica," kaže Radovan Ristić, predsjednik Gradskog odbora Udruženja invalida Banjaluka.

Parlament Srpske je prije više od godinu dana od Vlade tražio da preispita notarske naknade. Vladinom Uredbom, naknade su između ostalog smanjene za zaključivanje aneksa ugovora, raskid ugovora, i za posao koji notar obavlja van radnog vremena.