Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini

Јedinstvo i istrajnost Srba u borbi za istinu - odgovor na pritiske

  • Извор: СРНА
  • 24.07.2021. 21:33

Odgovor srpskog naroda u Republici Srpskoj, cijeloj BiH, Srbiji, Crnoj Gori i širom svijeta na pritiske poput nametanja zakona, podmetanja laži i revizije istorije, mora da bude jedinstvo srpskog naroda i istrajnost u borbi za istinu, poručili su iz Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini.

Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini, u ime 80.000 protjeranih Srba Tuzlanske regije koji danas žive uglavnom na području Bijeljine, Zvornika, Ugljevika, Lopara, Brčkog i u drugim opštinama Republike Srpske, ističe da nemaju druge otadžbine osim Republike Srpske i zbog toga daju punu podršku institucijama Republike Srpske u pravednoj borbi protiv nelegalnih odluka odlazećeg visokog predstavnika.

Udruženje je u saopštenju najoštrije osudilo pravno nasilje koje u BiH sprovodi odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko.

- Pokušavajući da u našoj zemlji na silu nametne društvene norme koje su suprotne tradiciji, kulturi i volji većine domaćeg stanovništva, Incko nalikuje brojnim okupatorima BiH iz bliže i dalje prošlosti, poput njemačkih nacista, austrougarskih okupatora i Osmanlija - navodi se u saopštenju.

Iz Zavičajnog udruženja ističu da ni mnogo veći silnici kroz vijekove nisu uspjeli da slome srpski narod u BiH, pa u tome neće uspjeti ni Incko.

- Istina koju više niko, pa ni Incko ne može da ospori, jeste da je srpski narod napadnut u jugoslovenskim ratovima 90-tih godina, da je stvorio i u pravednom i časnom Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995. godine odbranio svoju Republiku Srpsku koja je jedini garant opstanka srpskog naroda u BiH. Republika Srpska živi i živjeće dok je srpskog naroda! Na našu sreću, Incko se tu ništa ne pita - poručuju iz ove nevladine organizacije.

Iz Zavičajnog udruženja podsjećaju da Incko nikada ne pominje ni istinu da je u Drugom svjetskom ratu izvršen genocid nad srpskim narodom u BiH u NDH, da je njegova Austrougarska kao okupator počinila nebrojene zločine nad srpskim narodom u BiH tokom Prvog svjetskog rata i ranije tokom četiri decenije okupacije BiH, da je Osmanska imperija tokom vijekovne vladavine na ovim prostorima izvršila neviđeni genocid nad srpskim narodom.

- Na kraju, Incko, ako želi da izrazi poštovanje prema svim žrtvama ratnog sukoba u BiH 1992-1995. godine, morao bi da se pokloni i žrtvama u Tuzlanskoj koloni 15. maja 1992. godine, morao bi da se pokloni i nad mučeništvom 1.265 Srba Tuzlanske regije koji su ubijeni u ratu 1992-1995. godine, morao bi da izrazi žaljenje i poštovanje prema 80.000 protjeranih Srba iz Tuzlanske regije i izrazi poštovanje prema svim srpskim žrtvama rata u cijeloj bivšoj Јugoslaviji - navodi se u saopštenju.

Za sve to, kažu, Incku nisu potrebni nametnuti zakoni, nego samo malo ljudskosti.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, ali i kojom se izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)