Milan Radojčić

Јedini zadatak VRS bio odbrana srpskog naroda

  • 11.05.2019. 11:02

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka u Oružanim snagama BiH Milan Radojčić rekao je da je Vojska Republike Srpske /VRS/ imala težak put, ali da je uspjela da do kraja sačuva svoje jedinstvo i odbrani srpski narod, što joj je bio jedini zadatak.

"VRS je formirana gotovo mjesec nakon formiranja HVO i Armije BiH. To govori da je nastala iz potrebe da se sačuva Republika Srpska i narod na ovim prostorima", rekao je Radojčić za "Glas Srpske" povodom obilježavanja 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske. 

Radojičić je rekao da Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH, koji njeguje i baštini tradiciju i sjećanje na VRS, treba dati sve od sebe da na mlade generacije prenese istinu o VRS. 

On je rekao da je u kasarni "Kozara" u Banjaluci već počelo uređenje spomen-sobe na čijim zidovima je upisano više od 23.000 imena pripadnika VRS koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske. 

"Radićemo na tome da se tu prikaže put od osnivanja VRS do poslednjih dana, odnosno do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao i da stvorimo uslove da što više mladih tu dolazi i da na njih prenosimo taj dio istorije", istakao je Radojčić. 

On kaže da je zadatak Trećeg puka da čuva sjećanje na VRS, a dva najvažnija događaja su Dan VRS i krsna slava – Vidovdan. 

U kasarni "Kozara" u Banjaluci sutra će biti održana centralna svečanost obilježavanja 12. maja – Dana VRS i Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka u Oružanim snagama BiH. 

Тагови: