Rektorska konferencija

Javne univerzitete upisati u registar akreditovanih

  • 31.05.2019. 12:43

Rektorska konferencija Republike Srpske uputila je sa današnje sjednice apel direktoru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enveru Haliloviću da izvrši obaveze iz svoje nadležnosti i upiše dva javna univerziteta iz Srpske u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova koji se vodi na nivou BiH.

Predsjedavajući Rektorske konferencije Srpske Radoslav Gajanin rekao je novinarima nakon sjednice da se taj apel odnosi i na upis studijskih programa koji su tom prilikom akreditovani. 

"Naglašavam da su oba javna univerziteta iz Srpske akreditovana i upisana u registar koji se vodi u Centru za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrzovanja na nivou BiH, tako da naši studenti nemaju potrebe za bilo kakvom zabrinutošću", istakao je Gajanin, koji je i rektor Univerziteta u Banjaluci. 

On kaže da je na sjednici bilo riječi i o saradnji univerziteta u Srpskoj i da je pripremljen okvirni sporazum koji će biti upućen organima svih univerziteta. 

Gajanin je naglasio i da akademska zajednica Srpske od Vlade i resornog ministarstva očekuje da aktivno učestvuju u definisanju pravca ravoja visokog obrazovanja i donošenja zakonskih rješenja u toj oblasti. 

Rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka Zoran Kalinić rekao je da su, prema informaciji Agencije za osiguranje kvaliteta Republike Srpske, dva javna univerziteta u Srpskoj uspješno završila reakreditaciju, te da su u toku ili pri kraju procesi za određeni broj privatnih univerziteta. 

On je naveo da se očekuje i da ostali univerziteti prisupe tim procesima u skladu sa zakonskom procedurom i mogućnostima. 

"Značajno je reći da je ta agencija (za osiguranje kvaliteta Republike Srpske) posebno naglasila probleme koji se tiču odnosa sa Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, sa kojom ima dosta nesporazuma, posebno kod upisa reakreditovanih i akreditovanih visokoškolskih ustanova iz Srpske u registar koji se vodi na nivou BiH", naveo je Kalinić. 

On je naglasio da je akademska zajednica u Srpskoj opredijeljena za razvoj visokog obrazovanja, te pozvao kolege iz FBiH/ da se pridruže tom trendu i da se "zajedno ide ukorak sa svijetom". 

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić naveo je da je na sjednici razmatrano i stanje nastavnika i saradnika na univerzitetima jer je kadar ključan za razvoj. 

"Naš cilj je unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja, o čemu smo svi saglasni. Poželjna je i saradnja univerziteta", dodao je Pašalić. 

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović odbio je prije dva mjeseca da upiše u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova dva javna univerziteta iz BiH zbog čega su srpski članovi te agencije na nivou BiH zamrzli rad. Protiv Halilovića je podnijeta krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм