Neđo Trninić za ATV

Javna preduzeća u RS ispaštala zbog blokada prihoda od putarina

  • 16.07.2018. 14:41

Republika Srpska od akciza će dobiti oko 54 miliona maraka, poručuje za ATV ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić. Dio tog novca ići će JP "Putevi RS", a dio preduzeću "Autoputevi RS".

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH raspodijelila je prihode prikupljene od posebne putarine za izgradnju auto-puteva i za izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH. U Republici Srpskoj, već se zna na šta će on biti potrošen.

Trninić poručuje da su javna preduzeća u Srpskoj pretrpjela veliku štetu za pet mjeseci koliko je trajala blokada, i da su morali da se zadužuju kako bi servisirali projekte, ali i izmirivali obaveze prema izvođačima radova. 

"Autoputevi" su poznajmili 17 miliona maraka od Vlade Republike Srpske, kako bi vratili ratu kredita za dosadašnje infrastrukturne projekte. To preduzeće zadužilo se i 40 miliona maraka kod komercijalnih banaka kako bi platilo izvođače radova na auto-putu Banja Luka-Prnjavor. Novac od akciza Republika Srpska će uglavnom koristiti na servisiranje već pristiglih obaveza, a ostatak na finansiranje novih ili već postojećih projekata.

Upravni odbor UIO BiH usvojio je privremenu odluku o raspodjeli 165 miliona KM prikupljenih od putarine, a namijenjenih za investicije u putnu infrastrukturu. Republici Srpskoj pripašće 39 odsto sredstava s računa, oko 54 miliona maraka, Federaciji BiH 59 odsto, oko 81 milion, a Brčko distriktu dva odnosto, odnosno tri milliona maraka. 15 mliona maraka, odnosno 10 odsto sredstava ostaće na računu, u slučaju da u narednom periodu dođe do poravnanja među entitetima.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина