Dobrila Kukolj

Јasenovac je bio logor smrti, a ne radni logor

12:13, 22.08.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj rekla je za Srnu da je krajnje neprihvatljivo da današnja Hrvatska negira zločine u Јasenovcu i da taj logor prikazuje kao radni logor i mjesto zabave, te manipuliše brojem žrtava.

Kukoljeva, koja je preživjeli zatvorenik logora u Јasenovcu, smatra da je to bio logor smrti u kojem su sistematski ubijani ljudi za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

"Nije istina da je Јasenovac bio radni logor i mjesto zabave, kako to želi da prikaže dio hrvatske javnosti niti će takvu tezu prihvatiti preživjeli logoraši, članovi njihovih porodica i cjelokupna domaća i svjetska javnost", rekla je Kukoljeva.

U Hrvatskoj se sprovodi kampanja kojom se negiraju zločini u Јasenovcu i jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu prikazuje kao radni logor i mjesto zabave, te se manipuliše brojem žrtava.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Јugoslavije.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Јugoslavije, a koje je potvrdio i Centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500 hiljada Srba, 80 hiljada Roma, 32 hiljade Јevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Јasenovac koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve se navode samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Јasenovac, bilo je više od 20 hiljada djece.